Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

  • abborre

    Välkommen till Gagnef Fiske

    Förening är ett nyckelord i Gagnef. Här möts Västerdalälven och Österdalälven, för att bilda den mäktiga Dalälven. Gagnef-Mockfjärds fiskevårdsområdesföremning följer samma princip, gemensamt för ett hållbart sportiske för alla i alla åldrar. Hemsidan Gagneffiske.se är Gagnef-Mockfjärds fvos egen hemsida där vi försöker samla all information om fisket i vår vackra del av Sverige.

    På Gagnef Fiske vill vi förmedla sportfiske som livsstil, sportfiske som gemenskap och sportfiske som en viktig del av vårt framtida miljöarv. Vi vill få er som besökare delaktiga och medverkande genom att bara besöka de artiklar ni tycker verkar intressanta eller varför inte skicka in era egna fiskebilder.

    Här hittar ni aktuell fiskeinformation, vattenivåer i älven, fiskekortsinformation och en massa annat om oss fisketokiga... hoppas att sidan ska ge lite inspiration att bli en av oss!

    Webbmaster

  • fiskevard

    Älvfiske

    I Dalälven finns sveriges sydligaste harrbestånd och ett bestånd av vacker brunöring i rinnande vatten.

    Inom Gagnefs kommun finns 7st forsar med varierande älvfiske. Då fisket i älven är ganska beroende av vattennivån i älven rekommenderar vi att ni tittar på vår dagligen uppdaterade tabell över vattenivåerna i älven innan ni ger er iväg på forsfiske.



    Läs mer om fisket

  • bage

    Varierat fiske

    En av de starkaste sidorna av vårt fiske är variationen som erbjuds i Gagnefs kommun. Inom några mil kan du upleva forsfiske efter harr och öring, jerka gädda, specimenfiske efter vitfiskarter eller gammalt hederligt abborrmete i någon av alla de vatten som erbjuds.



     

    Se bilder

  • fiskevard2

    Fiskevård

    Inom de två fiskevårdsområdena bedrivs ett omfattande och mycket seriöst fiskevårdsarbete. Enskilda lokala fiskare satsar årligen hundratals ideella arbetstimmar i syfte att förbättra fisket för såväl ortsbor som turister.

    På bilden en öring tagen i Fänforsen.



    Läs mer om fisket

  • roding vinter

    Vinterfiske

    På vintern när isen ligger tjock på sjöar och tjärnar kan ni uppleva ett varierat vinterfiske efter gädda, abborre, regnbåge, öring, sik, röding etc. så passa på att sätta på er vinterkläderna ta med skryllan med spön, pirkar, fikat och borren och bege er ut på isarna runt om vid våra vatten. Det är ju nu man har chansen att nå fisken på de mest avlägsna platserna och vara bara ett hål i isen från storfångsten... 



     

    Se bilder

  • mete karp

    Mete

    Oavsett om det handlar om riktat mete efter vitfiskarter, predatormete efter gädda och abborre, eller vanligt avslappningsmete: det finns chanser till fina fångster och sann fiskelycka i våra vatten. Numer räknas knappast en stor fin id eller braxen som någon skräpfisk. Att det sedan finns riktigt fina vatten som hyser såväl mycket grov id som braxen och tom karp och annan vitfisk i bägge Dalälvarna och en del sjöar gör inte saken sämre.

     

    Se vår sammanställning av olika fiskarter så hittar ni vattnen som hyser de exotiska vitfiskarterna i Gagnefs kommun.



    Läs mer om fisket

  • karpfiske

    Gråns Karp - Karpfiske i Gagnef

    Kungen av karpfiskar är numer en del av fiskfaunan i Gagnefs kommun. Sedan sensommar 2010 har planerna på ett eget karpvatten snidats och så småningom även förverkligats genom projekt karp eller Gråns Karp som det numer heter. Nu kan man pröva lyckan att få kämpa med en ursinnig karp i andra änden av linan. 

    Vi kan lova att krpfiske inte är något enkelt fiske men det är ett magiskt fiske som när det ger utdelning är bland det häftigaste man kan uppleva med ett spö i handen.

     

     

    Läs mer om Grånskarp

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

FISKESTOPP i Lässen & Esttjärn

Fiskestopp i Lässen och Esttjärn från den 11 juni fram till premiären 23 juni kl 06.00.
Läs här

Fiskestämma 2023

Läs protokollet över årsstämman med bilkagor här. (pdf)
Läs här

Nya Fiskekortspriser 2023

Nya fiskekortspriser gäller från 1/1 2023.
Årskort 300 kr
Veckokort 150 kr
Dygnskort 75 kr
Ortskort 300 kr (endast boende/fastighetsägare inom fiskevårdsområdet)
Fiskerättsbevis 300 kr (endast fiskerättsinnehavare)

Fiskutsättningsplan för 2023

Här kan ni se fiskutsättningsplanen för 2023.

Läs här

Provfiske i September 2022

Medins Havs och Vattenkonsulter AB underkonsult till SGS som är ansvariga för den samordnade recipientkontrollen för Dalälvens vattenvårdsförening, ska utföra provtagning av abborre i älven (Dalälven) för analys av metaller och miljögifter.

Detta kommer ske i September i år.

 UNDecade LOGO MASTER EN GF

Fiskeregler

För att få fiska måste man följa en del självklara regler som gäller alla som vill fiska.
Läs reglerna för våra två fiskevårdsområden här:

Gagnef-Mockfjärds Fvo

Se regler

Våra besökare

Idag: 62

Den här veckan: 285

Denna Månad: 97

Totalt: 445154

Thymallus thymallus

Känns lätt igen på den stora, höga ryggfenan, vilken liksom stjärtfenan skiftar i blågrått, purpur och lila. Kroppens färg varierar från silvergrått till mörk bronslyster. Harren har en svag doft av timjan. Längden kan i sällsynta fall uppgå till 69 cm (Kaitumjaure). Vikt i Sverige upp till 3-4 kg, i Finland 6,7 kg.

Utbredning:
Österut till Volgas övre vattensystem. Söderut till mellersta Frankrike, norra Italien, Donaus vattensystem och mellersta Ryssland.
Harren lever ofta i stim men varje fisk har ett eget område, som försvaras gentemot kamraterna, trots att uppträdandet i övrigt är kollektivt. Kan från ca 3 m djup på bottnen se på vattenytan flytande byten, som fångas effektivt trots stark ström. "Betar" mygg- och knottlarver på bottenstenar. Fångar även flygande insekter. Periodvis blir harrens jakt rentav intensiv. Strax före och under svärmningen av nattsländor, som markeras av deras dans tätt över vattenytan, ägnar sig harren åt fångst av nattsländelarver (husmaskar) och puppor nere på bottnen.
Harren livnär sig av både drivande och bottenlevande djur som plankton, insekter (framförallt husmaskar samt mygg- och knottlarver), snäckor, märlor, småfiskar, rom och yngel.

Sportfiske:
Mycket populär bland flugfiskare i forsar.

Svenskt sportfiskerekord:
2,850 kg, Harrejaure, Lappland av Per Renberg, Arvidsjaur på en Droppen spinnare. 1986-07-14

Övrigt

Gunnar Westrin, känd harrfiskare från Råneå i Lappland har satt ihop en harrtabell/harrskala som visar förhållandet mellan vikt och längd hos harr i strömmande vatten. Med tillstånd från Gunnar är tabellen här. Besök gärna Gunnar Westrins egen hemsida där det finns en hel del intressant information om fiske och miljövård. Gunnar Westrin - Fönstret mot norr.

Vikt Längd
0,5 kg 34 - 38 cm
0,6 kg 38 - 42 cm
0,7 kg 42 - 44 cm
0,8 kg 44 - 46 cm
0,9 kg 46 - 48 cm
1,0 kg 48 - 50 cm
1,1 kg 50 - 51 cm
1,2 kg 51 - 52 cm
1,3 kg 52 - 53 cm
1,4 kg 53 - 54 cm
1,5 kg 54 - 55 cm
1,6 kg 55 - 56 cm
1,7 kg 56 - 57 cm
1,8 kg 57 - 58 cm
1,9 kg 58 - 59 cm
2,0 kg 59 - 60 cm
Harrvatten i Floda-Björbo Fiskevårdsområde

Se även förekomst i Gagnef-Mockfjärds Fvo

Nr Strömmande vatten Mer info Fiskevårdsområde
- Västerdalälven - Floda-Björbo
39. Käringforsen Mer information » Floda-Björbo
40. Fänforsen Mer information » Floda-Björbo
41. Hagelängsforsen Mer information » Floda-Björbo
42. Skålforsen Mer information » Floda-Björbo
43. Hagforsen Mer information » Floda-Björbo

 

Harrvatten i Gagnef-Mockfjärds Fiskevårdsområde
Nr Strömmande vatten Mer info Fiskevårdsområde
- Österdalälven - Gagnef-Mockfjärd
- Västerdalälven - Gagnef-Mockfjärd
44. Gråda kraftverk utloppet Mer information » Gagnef-Mockfjärd
45. Lillstups kraftverk utloppet Mer information » Gagnef-Mockfjärd
46. Lögnäsforsen Mer information » Gagnef-Mockfjärd
47. Djurforsen Mer information » Gagnef-Mockfjärd

 

Återvänd till föregående sida