Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

fanforsIdCatch and release är det moderna fiskets hörnstenar men det är inte alla arter som tycks innefattas av detta. Jag tänker på en del vitfisk/karpfiskarter som blir riktigt stora och gamla. Id t.ex. blir ju uipp emot 4 kg och en Id på runt 2 kg kan vara så gammal som 15 år eller mer beroende på vattnet den är i, hur näringsrikt det är osv. Även andra större karpfiskar som mört i kilosklassen och braxen på 3 kg är riktiga specimenfiskar.
Även dessa tycker jag borde vara en självklarhet att returnera dit de hör hemma. Snackar vi mört är nog gränsen runt 500 g för catch and release, Id runt 1 kg... så tänk efter när ni får en stor fet id eller mört på kroken att det faktiskt handlar om värdefulla exemplar som i största möjliga mån bör återsättas varsamt.
Jag har sett fiskare som totalt omdömeslöst drar upp praktexemplar av t.ex. id och sedan bara krokar av dom och låter dom ligga och självdö på stranden. Vet hut!
Får jag se nåt sånt i sommar blir det action kan jag lova.
Jag vet ett ställe specifikt där detta missbruk var vanligt förra sommaren, tyvärr såg jag det en gång men agerade inte då och hörde sedan att samma personer fått massor med 1 kg + idar där och bara dödat dom totalt meningslöst. Idfisket där blev totalfiasko förra sommaren och om det beror på detta totalt idiotiska nenderthalbeteende eller det låga vattenståndet det vet jag inte, det återstår att se om det blir normalt vattenstånd i år.
En annan vinkel är att trenden att agna med stor betesfisk ökat senaste åren just på grund av att gäddfisket ökar i popularitet och att användandet av stora agn är supereffektivt. Fine men ändå inte gäddfiskare använder ju gärna just id som bete men då handlar det mest om exemplar i 4-500 g klassen och det är väl ok men större ex. tycker jag bör låtas vara.
Använder man aldrig gäddsnipor som bete? Det borde väl funka kanon med tanke på hur stora gäddkannibalena är.
Avslutningsvis så vädjar jag om att tänka mer CnR över lag, ingen fisk är skräp, det finns en fiskare för alla arter och nöjet är jhelt i utövarens händer och med tanke på detta bör ju fler få chansen att kroka ett prktexemplar oavsett art.
Fram för CnR över artgränserna!

Micke Bergman, Gagneffiske.se