Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

karingforsen 130929

Här kommer en snabbguide till vilket fiske man har chansen att få uppleva i Floda-Björbo Fiskevårdsområde.

Forsfiske

storharren

I våra forsar hittar ni främst harr, öring, stäm, abborre, gädda och elritsa. De forsar vi har är söderifrån räknat följande:

Hagforsen och Lissfors i Dala-Floda: Naturligt bestånd av harr som kan erbjuda hyggligt fiske efter relativt liten harr. Öring stödutsätts en gång per år och fisket som erbjuds efter öring kan stundtals vara hyggligt men inte några störe exemplar. Abborfisket i slutet av forsarna kan stundtals vara riktigt bra.

Forsgärdsforsen och Skålforsen i Dala-Floda: Hyggligt harrfiske och bra abborfiske i slutet av forsen. Öring finns också sparsamt men här sätts ingen fisk ut.

Hagelängsforsen i Björbo: En kort fors som har ett visst bestånd av harr. Abborfisket i slutet av forsarna kan stundtals vara riktigt bra.

Fänforsen i Björbo: Studtals bra harrfiske, öring stödutsätts och öringfisket är också helt ok och stundtals riktigt bra. Abborfisket i slutet av forsarna kan stundtals vara riktigt bra. I forsen finns även ett bestånd av Stäm (Stävling, strävling) som man får känna på ibland när man provar harr på fluga.

Käringforsen i Björbo: Här bedrivs eko-fiske där all fisk skall sättas tillbaka oavsett kondition eller art. Endast flugfiske är tillåtet och fisken som erbjuds är harr och öring, öring stödutsätts och här kan man ha ett riktigt bra öringfiske med ett stadigt bestånd av öring. Harrfisket kan studom vara riktigt bra och även en och annan harr runt halvkilot och däröver tas med jämna mellanrum.

För att fiska i forsarna krävs vanligt fiskekort men här råder i allmänhet särskilda regler som är enkla att följa:

a) Endast ett handhållet spö per person och kort
b) Endast harr och öring mellan 30-35 cm får behållas, alla andra skall släppas tillbaka oavsett kondition och endast en öring och en harr per fiskekort och dag får behållas.

Ädelfiske

I våra ädelfiskesjöar sätts det ut öring en gång per år.

Närsen: Ganska stor sjö på 21,9 km² som erbjuder ett bra vulgatafiske efter öring och storsik om kläckningen kommer igång. I övrigt finns mycket öring där liksom, abborre, gädda, storsik och vitfisk. Speciellt siken kan bli riktigt stor i Närsen, exemplar på över 3 kg är definitivt ingen omöjlighet, speciellt under vintern från isen eller när det är vulgatakläckning och flugfiske används. 

Flosjön: Här sätts också öring ut en gång per år, Flosjön är största sjön i området med mycket fint vatten och erbjuder förutom stor öring även grov gädda och abborre. Flosjön är enda sjön där trolling är tillåtet. 

Olsen (Orsen): Här sätts öring ut en gång per år.

Gryssen: Här sätts öring ut en gång per år.

Gysstjärn: Här sätts regnbåge ut en gång per år. 

Stora Byrtjärn och Östra Glasögontjärn: Här sätts regnbåge ut en gång per år.

Långsjön: Här har det satts ut Röding och öring de senaste åren, i år kommer dock ett uppehåll då ingen fisk sätts ut. Fisken har ett bestånd av storsik förutom de öringar och rödingar som finns kvar efter utsättningarna.

Information Långsjön

Gäddfiske

Gädda finns i så gott som alla vatten och i älven kan man få riktigt fin gädda. Andra bra vatten som hyser stor gädda är alla de större sjöarna där Flosjön erbjuder trollingfiske om man löser trollingkort och har egen båt. Närsen och Stora Lövsjön är två andra lite större sjöar som kan erbjuda bra gäddfiske, där får man däremot inte bedriva trollingfiske med flera spön. När det gäller gäddfiske så förespråkar vi givetvis catch an release viket idag mer eller mindre är en oskriven regel bland seriösa gäddfiskare. 
Faktum är att i Floda-Björbo Fvo har följande regel gällande gäddfisket klubbats igenom:

Gäddor under 75 cm längd får tas upp, alla gäddor över 75 cm återutsätts. Gäller i samtliga vatten.

Idriket

Ifrån Västerdalälven via Fänån, Kvarnsjön, Dammsjön och vidare genom Idån, Idtjärnsflogen och Idsjön på ena sidan och Gravtjärnsbäcken via Handsktjärn, Nottjärn upp till Stora och Lilla Gravtjärn är Idriket. Här erbjuds fantastiska möjligheter till ett idfiske av bästa märke. 

Tips: Iden är en skygg fisk och vill man fiska id är det en god idé att satsa på sena kvällar och sommarnätter så storiden gärna går upp i ytan och äter insekter. Nu kan man erbjudas ett riktigt eldorado efter idar på en bra bit över två kg på torrfluga. även mete med frilina och flytbröd är ett riktigt spännande fiske efter stor id.

OBS! Stor id är gamla fiskar och bör därför visas den respekt de förtjänar vi förespråkar därför att man alltid återutsätter id över 1 kg så att anda också får chansen att uppleva detta roliga och spännande fiske.

Här är en karta över Idriket:

Se Karta