Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

×

Varning

JFolder: :files: Sökvägen är ingen mapp. Sökväg: [ROOT]/images/gruvasjon
×

OBS

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gruvasjon

Namn Gruvasjön
Sjö nummer 52 - Se KARTA
Fiskarter Gädda, abborre, braxen, mört, sutare
Fiskekort Årskort eller allmänt fiskekort Gagnef-Mockfjärd
Fisket Mete efter fin mört, braxen och sutare samt spinnfiske
efter abborre och gädda är populärt.
Tips, övrigt Gott om abborre i sjön.
fakta Gruvasjön

Allmänt

En liten näringsrik sjö som omgärdas jordbruksmark. I södra änden är det myrmark, sjön är något näringsrikare än den mindre Grånssjön. Det finns rikligt med näckrosor och annan vegetation längs strandkanten.

Det finns gott om gäddor i sjön, medelvikten är runt 1 kg, men gäddor på 4-5 kg förekommer. Större gäddor än så finns det men dom är ovanliga. Abborrarna är också talrika och finns i riktigt fin storlek, chansen att fånga en kilosfisk finns. Mört förekommer allmänt i sjön och även braxen som mestadels är ganska liten och därför alltid har förväxlats med Björkna vilket alltså är felaktigt. Sutare ska finnas i sjön och förr fiskades sutare som togs i ganska stor mängd.

Längd
max: 434m
medel: ca 415m

Bredd

max: 160m
medel: ca 130m

Omkrets: 1075m

Yta: 0,06km2 = 6 hektar

Djup: Uppgifter på 15-20 m (ej verifierade)

Vattenvärden
pH: ej mätt ännu men fisklivet som består av mört i alla storlekar vittnar om bra ph.
Alkalinitet: Okänt
Syre: Verkar gott eftersom det finns mycket abborre, inga rapporter om fiskdöd finns heller historiskt.

Fauna

Djurliv: En del nymfer i bottensedimentet hittades vid håvdragning. Har ännu inte gjort någar riktiga botteprover förutom detta.
Fiskarter: Mört, Abborre, Gädda, Braxen, Sutare.
Man har satsat en del på riktat fiske efter braxen utan att lyckas få någonting. Profiske med nät den 10 juni 2011 gav däremot 3st i stolek mellan 19 - 27 cm vilket alltså bevisar att braxen finns i sjön.
Provfisket gav även 3st kilosabborrar och massor med mindre, en stor 30 cm mört samt flera små storlekar mellan 7 - 13 cm samt en gädda på 38 cm. Gäddor är svårfångade i nät men detta bevisar i alla fall att Abborre, braxen, gädda och mört finns i goda mängder. Sutare är okänt men som sagt så fiskades det en del efter sutare förr och gav dessutom goda fångster, provfiske (ej med nät) kommer att riktas mot sutare senare i sommar.

Bilder från Gruvasjön (klicka på småbilderna för att förstora upp dom)

{gallery}gruvasjon{/gallery}

Gå tillbaka till föregående sida