Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

lax2G

öran Gustafsson, eller Met-Jocke som han kallats av många i bygden och även utanför, är en färgsprakande personlighet och en fiskare av den sort som inte växer på träd. Han har en närmast magisk förmåga att få fisk när ingen annan lyckas få något och han är en mästare med flugspöt i hand. En hel del dråpliga historier har han i bagaget eftersom han är sällsynt orädd och har en förkärlek för strida forsar som han ibland besöker med en mer eller mindre ofriovillig simtur. 

Han kämpar för fiskemiljön och har dragit igång många projekt för att främja fisket. En drömfisk för Göran är inte bara en jättelax eller storöring, det kan lika gärna vara en liten 10cm fisk som bevisar att fortplantnnigen fungerar i våra forsar. Fiskefantast som han är tycker han att kommunen ska byta logga till den klassiska Gagnsflugan som man fiskade lax med fram till 1800-talets mitt.

Vi känner Göran lite på pulsen och får en liten skopa av alla de historier han har att berätta,oavsett det är fiske eller inte så är det i alla fall nästan alltid vatten inblandat.

1. Vilket är ditt första fiskeminne?
Mitt först fiskeminne var då jag var i 4-5 årsåldern och fick en mört i älven den gick ju inte att äta så jag sparade den tills den ruttnade bort.

2. Varför blev du intresserad av fiske?
Mitt intresse för fiske började redan när jag var i 3-årsåldern och fick följa med min far och fiska.

3. Vad har du fått smeknamnet Met-Jocke från?
Mitt smeknamn Metjocke fick jag i ganska tidig ålder och namnet talar för sig själv.

4. Du har startat flera olika fiskeprojekt här i Floda-Björbo Fvo, vilket ligger dig varmast om hjärtat?
Jag har startat många fiskeprojekt och varje projekt som är till fördel för fiskar och fiskare är lyckade fiskeprojekt. Det som jag gillar bäst hittills är eko-fisket vid Käringforsen

5. Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
Det bästa med fisket är tex: Ett sätt att komma ut i naturen, avstressande och den sociala biten när man träffar fiskekompisar och får dra fiskehistorier

lax14kg6. Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Mitt starkaste fiskeminne är nog när när jag tog en 14 kilos lax på på flugspöet. Att se den komma upp i ett 4 meterssprång och ta flugan och sedan en fight på 40 min glömmer man inte så lätt.

7. Hur viktigt är fiske för dig?
Det viktigaste med fisket för mig är bla att ha en orsak att komma ut i naturen och få avkoppling och att träffa fiskekompisar.

8. Drömfisk/ar?
En drömfisk är för mig när man valt rätt fluga och lägger kastet rätt och att se fisken stiga och ta flugan och sedan få sätta tillbaka den.

9. Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
Min favoritfisk är lax och orsaken till det är att eftersom jag fiskar harr och öring nästan varenda dag här hemma, är det skönt att åka till Norge och dra lax.

10. Ditt bästa fisketips?
Mitt bästa fisketips? Är nog att ha tålamod och att inte ge upp om man blir utan fisk.

11. Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Förutom lax i Norge, värdesätter jag när man får en harr eller öring på 5-10cm då det visar att de reproducerar sig själva.

12. Bästa fiskeplatsen i Floda-Björbo och varför?
Käringforsen eller Närsen är mina favoritställen sen är det ju min personliga synpunkt. Var och en har väl sitt favoritställe. För mig är det inte bara mängden fisk som avgör utan helhetsupplevelsen med natur, fisketeknik och att sen få en fisk med "rätt" teknik, det är ett lyckat fiske för min del. Vulgata fisket när man prickar in det helt rätt är nog det bästa fisket man kan få men då krävs det att man träffar helt rätt. Man kan ha varit ute i 20 kvällar och spanat utan att se ett vak och så helt plötsligt kommer svärmarna med sländor och fisken går till, det är enormt.

13. Drömfiskeresa om du fick välja?
Flugfiske på Island eller Nordnorge

14. Du fiskar ju uteslutande med flugspö och torrfluga, vad är det för speciellt med flugfiske?
Jag fiskar uteslutande med flugspö för det innehåller så mycket olika moment så man blir aldrig fullärd.

narsen
Göran på sin fiskebrygga i sjön Närsen där han ofta frestar öringen till hugg. För övrigt ett eldorado, vid rätt tillfälle,
när Sjösandsländan (Ephemera Vulgata) har kläckning i början av juni.

15. Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska fluga?
Ska man börja fiska fluga så prata med någon erfaren flugfiskare, kan han hjälpa till att tipsa om rätt utrustning och senare hjälpa till med kastteknik flugbindning mm.

16. Du är catch and release fiskare, är det viktigt att släppa tillbaka fisken?
Jag släpper tillbaka nästan varenda fisk pga att jag tänker inte ta upp fisken och äta den och får den gå tillbaka får den chansen att växa sig större.

stolp-erka17. Du är väldigt orädd vid de forsar du fiskar och många skulle inte våga drömma om att stå och balansera ute på iskanter eller vada till någon centimeter skiljer från kanten på vadarna. Har du aldrig råkat ut för någonting dråpligt? Berätta någon episod.
Jag minns en händelse från när jag var ung grabb och hade cyklat upp till platsen där Fänforsens rastplats ligger idag. Det var tidigt på vvåren och full fart på flotningen. Flotargubbarna var däremot inte lugna den dagen för på andra sidan älven hade Stolp-Erkä ramlat i och hamnat mellan stockarna i det iskalla vattnet. Det var alldeles för glest mellan stockarna så det fanns ingen chans att komma över till udsättning, enda chansen var att ta sig de 6 kilometrarna ner till byn och över älvbron och tillbaka upp där Stolp-Erkä låg i. Han hade dessutom legat i ett tag och borde vara rejält nedfrusen vid det här laget. Jag tvekade inte utan sade åt dom att ge mig en flotarstör sen hoppade jag iväg över stockarna mot Stolp-Erkä. Mitt i älven blev det stopp då det var slut på stock, jag fick bygga mig en spång mellan brötarna av andra stockar. Till slut hade jag lyckats ta mig fram till andra sidan och den nedfrusna Stolp-Erkä, en storvuxen karl på säkert 120 kg och jag var en liten pöjk på 10 år. Det fanns inte en chans att rubba karlen där han låg nere i vattnet och klamrade sig fast för att inte dras ner i älven. Jag lyckades till slut få tag på en smal stock och med hjälp av stocken som jag körde ner i botten mellan benen på Stolp-Erkä kunde jag till slut bända upp honom på stockarna så han kunde kravla sig mot fast mark. Jag räddade livet på Stolp-Erkä den dagen, säger Göran och skrattar. Fler spisoder, för det finns många, kommer under fiskehistorier framöver.

En annan historia med lite mer fiskeanknytning var när jag var ovanför forsnacken vid Fänforsen och hade gått ut på ett isflak som gick ut i älven som en udde för att kasta lite fluga. När jag var längst ute på flaket som sträckte sig mitt ut i älven så brast det och flaket började röra på sig, det var bara att lägga benen på ryggen och ta sats och hoppa de dryga en och en halv meter som flaket glidit isär, det gick precis. Våghalsigt och rent av dumdristigt men kul var det i alla fall efteråt.

18. Om du bara fick välja en fluga för allt flugfiske vilken skulle du då välja?
Jag skulle välja Gangsflugan som är en berömd laxfluga som användes i forsarna till mitten av 1800-talet. Denna fluga borde även användas som logotype för Gagnefs kommun

19. Jag vet att du engagerar dig mycket i fiskevården främst i våra forsar här i Västerdalälven, är det något du skulle önska för att få till ett ännu bättre fiske?
Jag skulle gärna se ett förbud mot forspaddling då det ökat markant under senare år och då det inverkar negativt för både fiskar och fiskare.

Till sist
20. Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
Jag vill att det skaffas fram medel (pengar ) för återställningsarbeten efter flottningsleder= Utläggning av sten (=ståndplatser för fisken) och iordningsställande av lekplatser i forsarna.

21. Vad krävs för att få till stånd något sådant? Söderut finns det flera sådana lyckade projekt, varför inte köra igång här?
När det är frågan om pengar så måste man ansöka om medle=pengar och då finns det mestadels ingenting att ansöka om. Det tillsätts alldeles för lite medel, det finns så lite pengar att det inte går att få till någonting den vanliga vägen.

Att få tillstånd till sådana projekt går genom Länsstyrelsen och man får inte gräva, bara lägga ut sten som en gång funnits i forsen/älven. För att skapa hållbara biotoper krävs att man bromsar upp vattnet med stenar för att få till stånd- och lekplatser. Här är det forsar med kraftigt strömmande vatten som ger mindre och därmed känsligare biotoper att jämföra med norrlandsälvarna där det ofta är långa sträckor med grusbottnar och perfekta biotoper.

Göran är förutom fiskare en uppfinnare, Uppfinnar-Jocke och Met-Jocke är två passande smeknamn. Här nedan är några länkar till innovationer/uppfinningar som Göran tagit fram.