Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

goran andersson

Han har av danskar kallats Trollmanden för sina magiska bedrifter med flugspöt. Han uppfann underhandskastet eller kast från ytan som 7 åring redan 1952 med egen kapad och skarvad cirkellina vilket redan i första kastet resulterade i en öring på 3,5 kg. 

Han har rest jorden runt och hållit kurser i fiske och kastteknik, han är ett flugfiskeproffs i ordets sanna bemärkelse och arbetar dessutom som utvecklare av flugfiskeutrustning åt Loop sedan många år tillbaka. En luttrad laxfiskare med över 5000 laxar på över 7 kg på sitt samvete. 

Jag bestämde mig för att eftersom denne legend inom flugfiske dessutom bor endast några hundra meter bort från mig att göra en intervju. Första samtalet väckte jag honom på ett hotellrum i USA där han var lite jetlagad men en intervju var inga som helst problem bara vi kunde passa in en tid han är på hemma plan mellan sina kurser och uppvisningar i världen.

Den 11 november åkte jag hem till Göran och blev vänligt emottagen av både Göran och hans sambo.

Här följer intervjun med Göran Andersson.

Börja berätta om dig själv
Jag är flugfiskegalning, jag fick mitt första egna flugspö 1949 när jag var 4-5 år gammal, min pappa var spöbyggare (splitcane) så jag har också byggt spitcanespön, jag har byggt och konstruerat glas- och kolfiberspön. Jag har ganska svaga minnen av mitt första spö men när jag var sju år så var jag en ganska bra flugkastare, flugfiskare blir man ju inte så abrupt men 1952 kapade jag den första linan och startade kast från vattenytan det som sedan blev att kallas underhandskastet.
Orsaken var att jag hade sett nån fisk under några träd och den fisken ville jag ha men kunde inte kasta in under träden, så då fick jag idén att om linan som gick genom spöt gick lättare så kunde jag hålla ihop linbågen längre och så kapade jag min farsas cirkellina (en väldigt dyr lina fick jag höra senare) och så skarvade jag den med en spinnlina och vaxade och första kastet lyckades faktiskt, jag kom in under träden och fick en fisk. Det var den största fisk vi hade fått där i Härjedalen, en öring på 3,5 kg. På den tiden fanns det ju fisk man aldrig ser idag… Det var så det började så jag var den förste i världen som kapade en lina och startade kast i vattnet.

När jag var runt 20 så kom en kille och sa att man hade börjat kopiera mitt linsystem i USA, det var då Jim Teeny kom med sina Teeny Linor alltså 20 år efter jag börjat. Jag och farsan var och fiskade lax i Norge varje sommar, hela somrarna med avbrott för vulgatan eller rocken sen for vi tillbaka så i år var det min 60:e sommar i Norge.

"Fisket ska vara roligt, jag tävlar aldrig i fiske det är bland det värsta jag kan tänka mig"

Har du någon koll på ett ungefär hur mycket fisk du har fått?
Jag har fiskat mycket och fått mycket lax och bara på fluga. Jag har räkning på alla laxar över 7 kg och då jag var i Lettland i september så tog jag min 5015:e lax över 7 kg. Det är min privata räkning över 60 års fiskande varje dag i 3 månader varje sommar.

Att du blev fiskeintresserad är ju ofrånkomligt med en sådan uppväxt eller vad säger du?
Ja och att jag sen hade ett stort behov av att fiska själv då och hade sån tur att jag hade en farsa som fiskade, jag hade ju säkert börjat fiska ändå men man ska ha lite tur också.

Du lever på ditt sportfiske, tröttnar man aldrig eller blir less?
Jo det är klart och då har jag som regel att så fort den tanken dyker upp att ”vad håller jag på med” då lägger jag av och går och gör något annat. Sen dröjer det sällan mer än två timmar förrän man säger ojj nu är det läge igen och så är man igång igen. Det där att man är less är när man får för mycket fisk och det är inte kul. Att få fisk kast efter kast är ingen utmaning det är fisket som är kul.

Så kan det väl inte alltid varit, att du känner leda av att få för mycket fisk alltså?
Nej nej när jag var yngre så for man ju som en galning när man fick mycket fisk, jag kommer ihåg en gång när jag fiskade smålaxar så tog jag 86 smålaxar i rad, det skulle jag aldrig orka med nu.

Lax1
Göran med lax på 19 kg.

Har du några mål, någon drömfisk efter alla fantastiska framgångar?
Alla havsöringar, brunöringar, harrar och sånt jag fiskar ju sådana arter också förutom de tre månaderna då jag är helt inställd på laxfiske varje sommar. Annars har jag väl inga direkta drömfiskar. Det skulle vara att jag skulle vilja landa den där Marlinen då vid tillfälle eller stor Wahoo men det är ju saltvattensfiske vilket också är kul. Men det är mest som avkopplingsfiske eftersom man ju inte bor så bra till för det fisket, för att utveckla strategier, tekniker etc. för att man ska få framgång i fisket.

Göran funderar vidare kring teknik vs. Fisket:

Många gånger när man går och ser på folk hur dom fiskar så tänker man undrar om han bara kastar eller om dom verkligen fiskar för att få fisk. Metoden är väldigt väsentliga för mig, jag föredrar hellre att fånga fisk på en metod jag valt än att använda alla metoder för att fånga fisk, sånt har jag slutat med för metoden är viktig, jag vet när jag går och fiskar torrfluga ibland att jag skulle få många fler fiskar med nymf men det är inte så intressant att bara ta många fiskar utan jag vill gärna lura upp dom på en torrfluga då det är betydligt roligare. Fisket ska vara roligt, jag tävlar aldrig i fiske det är bland det värsta jag kan tänka mig.

Vad är det bästa med fiske?
Det är ju en drift någonting som man måste göra så många gånger kan ju det vara en större press än nöje. Man måste åka och fiska, behov är ett lindrigt uttryck faktiskt. T.ex. laxsäsongen nu när det inte är säsong ända fram till timmarna innan säsongen drar igång har jag ingen som helst lust att fiska lax men när det magiska klockslaget väl drar igång det hela då måste jag, det är helt otroligt. Samma gäller när det är över då är det över jag känner inget sug alls. Det är lite svårt att beskriva men ganska intressant att uppleva.

Vilken fisk värdesätter du mest av alla du fångat?
Det finns ingen sån fisk för mig.

Vilket är ditt favoritfiskevatten i Sverige?
Det är det vatten jag fiskar i för tillfället. De flesta vatten som jag fiskat i förr och upplevt fantastiska fisken i finns ju inte längre. Jag är uppväxt med Älvkarleby runt stugknuten och det fisket jag hade då finns ju inte längre, jag har fiskat i Mörrum och upplevt fantastiska fisken det är också borta det har blivit förstört av för många fiskare. Det är som att stå vid ett lyckohjul, man ska ha så mycket tur det är så mycket som ska passa in för att det ska fungera där idag. Emån är lite samma visa, man släpper in för mycket folk.

Ditt bästa fisketips?
För det första lär dig kasta ordentligt så man kan presentera flugan utan att fisken märker det. Var förberedd, ha en bra planering, en bra strategi. Börja ALDRIG att fiska så fort du kommer fram till ett vatten, sitt ner en 10 till 15 minuter och studera vattnet. Vattnet talar om väldigt mycket mer på 15 min än vad man upptäcker när man står och kastar och då kan det vara försent för då har man redan skrämt den där öringen, laxen eller harren man är ute efter. Speciellt stora fiskar står ju på väldigt speciella platser så har man inte fått fisken på de första tre kasten ja då får man den inte heller. I stort sett räcker det med tre kast. Är man SÄKER på att det står en fisk på ett ställe ska man aldrig göra mer än tre kast och aldrig fiska/gå över fisken utan gå runt den, då har man chansen att få fisken.

Du fiskar fluga, bara fluga, kan du tänka dig någonting annat?
Jo det kan jag väl, spinnfiske efter gädda t.ex.

När gjorde du det sist?
Det var tjugo år sedan sist…

Hur hamnade du i Björbo?
Det var genom jakten, jag jagade här i samma jaktlag som Göran Gustafsson. Sen ringde Göran och berättade att det var ett torp ledigt i Källbäcken så då tänkte jag att jag kan ju lika gärna förvara mina grejer här så då blev det så att jag flyttade. Jag är ändå ute och reser större delen av året.

kontoret

Vad har du på gång just nu inom fisket?
Just nu håller jag på att designa ett nytt linssystem, vi håller på att gå ut i USA med en gigantisk drive med film etc. Jag var där i oktober och gjorde film och lade upp lite strategier och hade uppvisningar inför en stor reklamkampanj för min egen signaturserie.
Görans sambo skyndar fram med några utskrifter från Facebook som visarbilder och reportage från Görans besök senasthos Loop i USA.
Göran fortsätter… det är vad jag håller på med just nu men samtidigt håller jag på att skissa på en helt ny spöserie, allt från linklass 2 – 13. Det är enormt många idéer som ligger på papperet och som är helt förnämliga för många fiskare men det ska ju också gå att sälja för att det ska löna sig i produktion och ge ett rimligt pris som säljer. De flesta flugfiskare är ju väldigt omedvetna om vad som sker egentligen och tror på skarpa löften. Det fanns bra grejer på 1890-talet för flugfiskare, bra grejer för den tiden. Sen har det ju skett en utveckling och en av de största utvecklingarna är faktiskt mitt system det är omtalat världen runt som det mest effektiva. Det är anpassat efter min kastteknik med kapade linor.
Man har fortfarande inte listat ut en del av mina kast, fortsätter Göran och skrattar till. Ta bara att kasta runt ett hörn eller bakom en sten… Göran fortsätter att förklara tekniken bakom kasttekniken, grundprinciper och annat som vi lämnar åt hans böcker och alla de filmer som finns utlagda på nätet eller att köpa i fiskehandeln.

Är du ute på mycket mässor och uppvisningar även nuförtiden?
Ja jag var på kastuppvisning i Schweiz förra veckan och dom bara gapade och så fick jag en massa inbjudningar från England och Italien och överallt om att komma och visa dom. Numer blir det inte lika ofta som förr. På 80-talet när det började startas upp flugfiskemässor var man runt och var attraktionen på flugfiskemässor jorden runt men då det blev allt fler flugfiskeföretag så började man gnälla eftersom jag och Loop som jag jobbar för fick för mycket exponering och så avtog mässdeltagandena. Arrangörerna kunde inte… istället skulle dom ha låtit mig hållas för att fler skulle ha fått ta del av tekniken vilket i sin tur skulle utvecklat produkterna åt alla men folk är inte alltid så kloka.

Hur ser du på catch and release?
Jag äter fisk och tycker om fisk, men jag sätter tillbaka 99% av den fisk jag får. Det finns ju fiskar som är värdefullare för älven än för mig som honor och större fiskar. Jag behöver ju inga stora fiskar för att äta.

Du har hållit en massa kast- och fiskekurser, hur började det?
Det började när jag var 14 år gammal då jag utvecklade spöaktioner till spön som min far byggt. Far byggde och jag jobbade med den som skulle ha spöt och kollade om det var några speciella önskemål, det gick inte att göra så mycket med ett spitcanespö men att ändra från hel till halvaktion kunde man ju fixa och då fick jag ta reda på och titta vad som passade bäst. På så vis lärde jag mig att se hur folk rör sig tillsammans med spöaktionen och det är väldigt viktigt när jag kastar idag. Jag ser ganska snabbt, efter ett par tre kast, vilka grundfel folk gör och då går man in i grunden och rättar till det. Det är ingen idé att göra kosmetiska ändringar som egentligen inte betyder någonting, det måste vara ett grundfel, så jag undervisar i principer. Förstår man principerna behöver man egentligen inte lära några kast då föds dom ur principen.
Jag tycker inte om att sätta namn på mina kast men det är det en hel del andra som har gjort vilket irriterar mig. Man har stulit mina kast och kallar dom för olika saker. Har man inget eget då måste man stjäla men då blir man aldrig någonting annat än en kopiatör.

Se film med intervju av Göran på engelska