Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Han är en utpräglad flugfiskeexpert som arbetat som fiskeguide under flera år han är dessutom rallyförare och har eget eventföretag där det självklart ingår en hel del fartfyllda motor-inslag. Om vi går tillbaka till det intervjun ska handla om, hans fiskeintresse måste vi helt enkelt ta en sväng in i de sjupa skogarna och det mystikomspunna vulgatafisket. Ett fiske Han finslipat under många år med torrfluga efter fisk som vanligen endast livnär sig på annan fisk. Det handlar om några få dagars fiskeeldorado per år då storöringen äntligen åter letar sig upp till ytan enbart för att smaska på en explosion av kläckande ståtliga sländor i miljoner.  Ett lätt fiske kan tyckas, sanningen är att vulgatafisket däremot är allt annat än enkelt, normalt sett...

Mer om detta senare i intervjun med ytterligare en av Björbos flugfiske-ess, numera Nåskarlen Hasse Gustafsson.

Vilket är ditt första fiskeminne?
När jag metade abborre med farsan i någon liten tjärn.
 
Varför blev du intresserad av fiske?
Min mor säger att det är en ärftlig belastning....
 
Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
Att vara ute i naturen är en viktig del. Att utöka kunskapen och känslan för samspelet i naturen och använda detta i praktiken.

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Mitt första laxhugg på fluga! Vi fiskade i den Norska laxälven Orkla och jag stod längst ner på sträckan med mitt första tvåhands flugspö och plötsligt kom det ett hårt tillslag i spöt, hjärtat höll på att hoppa ur kroppen. Fisken släppte direkt och jag skrek åt farsan som stod 600 meter längre upp i älven, jag hade en på...jag hade en på.  Alla andra 30 som fiskade på sträckan vände sig om och drog på smilbanden. Svårt att förklara den känslan men det var nog då jag defenitivt blev laxfiskare,
 
Drömfisk/ar?
Drömfisken är nog min öring på 4,6 kilo som jag fångade på torrfluga under sjösandslädekläckningen för ett par år sedan.

Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
Laxen är min favorit. Laxfisket omges med mycket mystik och spänning. Det är en stor utmaning att försöka locka laxen till hugg då den inte äter under vandringen uppför älven för lek. Här sätts kunskap, taktik, teknik och känsla för naturen på sin spets.

Ditt bästa fisketips?
Skräm inte fisken innan du fiskar på den!

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat, berätta gärna om när du lyckades fånga den?
För mej är inte alltid storleken på fisken det viktigaste utan hur jag fångade den. När jag sammanfogat kunskapen och känslan av det jag lärt mej och sedan lyckas lura fisken till hugg. Om jag får en fisk på tur och tillfälligheter känns det inte lika tillfredställande.

Bästa fiskeplatsen inom Floda-Björbo Fvo och varför?
Kärringforsen har många fina ställen.

Jag vet att du gärna fiskar under vulgatakläckningen, berätta vad det är som är magin och hur du lägger upp ett fiskepass under vulgatan, gärna om hur du fångade drömöringen för ett par år sen.
Det som är spännande med fisket när sjösandsländan kläcker är att även stora fiskar går upp och vakar. Sjösandsländan är vår största dagslända och därmed även en mumsbit för den annars småfiskätande öringen. Sländorna kläcks intensivt under några få veckor i slutet av maj – början av juni. När jag fiskar vid kläckningen så skulle jag nog säga att jag 95% av tiden sitter på stranden och tittar vad som händer i sjön, jag kastar nästan aldrig utan att jag sett en fisk som vakar.

När jag fångade ”drömöringen” så satt jag och tittade ut på sjön, det hade börjat kläcka lite sländor men det var ingen fisk som började vaka. Jag drack lite kaffe och väntade men efter en timme kände jag lite frustration över att det inte var ett enda vak trots mycket fina förutsättningar. Min erfarenhet och känsla sa mej dock att ha tålamod och vänta lite till. Det blev en liten tupplur i blåbärsriset. Jag vaknade till och tyckte mej höra något glufsande.  Ett femtiotal meter till vänster om mej hade fisk just börjat vaka och jag smög mej fram till sjökanten för att se skådespelet. En mycket stor fisk gick och plockade nykläckta sländor som satt på ytan för att torka sina vingar och bli flygfärdiga. Ibland tar fisken sländorna som ”kläckare” när dom hänger i ytfilmen strax under ytan, men inte denna fisk som riktigt glufsade i sej av smörgåsbordet. Nu visste jag att jag hade ett riktigt bra läge att få fisken att hugga om jag kom i kastläge utan att skrämma den. Försiktigt gled jag ner i vattnet och började sakta vada mot en stor sten som låg i ytan mellan mej och fisken. Nu var fisken inom kasthåll och jag drog ut lina men började inte kasta utan väntade tills fisken vakat ytterligare en gång och jag visste var den befann sig. Jag såg på vaket att fisken gick till höger och lade ut fluga ytterligare tre meter åt höger. Fisken tog flugan direkt och jag såg den enorma stjärtspolen när den gick ner och förstod att jag hade min livs Öring på kroken. Öringarna har väldigt vassa tänder och i synnerhet en sådan här stor fisk och det händer ofta att dom vassa tänderna skär av tafsen. Jag hade 0.18 på tafsspetsen och trodde väl inte riktigt att jag skulle få denna fisk på land. Jag tänkte inte stressa fisken i onödan och det fick ta den tid det ville, det viktiga är att fisken simmar hela tiden om den ska bli trött. Plötsligt ropade frugan från andra sidan sjön att lunchen var färdig.... Nej, lunchen får nog vänta tänkte jag. Många tankar for genom huvudet, tänk om den går in i vassen eller in i det gamla trädet som ligger på botten till vänster om mej. Efter ca 1,5 tim kunde jag sätta in fingrarna under gälarna och vada i land med en fantastisk fisk. Denna historia beskriver faktiskt hur ett ultimat fiske på öring under sjösandslädekläckningen kan se ut. Som jag ser på det..

Drömfiskeresa om du fick välja?
Laxfiske på kolahalvön i Ryssland en gång till!

Finns det någon fiskemetod förutom flugfiske som du kan tänka dig att utöva eller utövar?
Sonen fiskar gädda med Jerkbait och det har jag provat lite. Aktivit och kul fiske då man ofta ser när Gäddan tar.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
Vid flugfiske är det viktigaste att ha ett bra spö och lina först. Ett annat bra tips är att gå en kastkurs så man inte tränar in kastet fel från början. Det är ju med kastet man presenterar flugan trots allt.

Hur viktigt är fiske för dig?
Fisket är mycket viktigt, dock som hobby numera. Vill dock poängtera att det är lika viktigt att umgås och dela kunskap och upplevelser med likasinnade som att stå i vattnet med spöt!

Har du nåt speciellt på gång just nu på fiskefronten?
Inget nytt men vi har bokat en laxfiskevecka i Orkla till sommaren.

Till sist
Du har ju jobbat som fiskeguide under flera år men slutat, kan du tänka dig att återuppta det igen eller varför slutade du?
Det var mycket borta och vi fick barn så det blev lite svårt att kombinera detta. Sedan har jag ju en annan passion som är lika stor som fisket och det är motorsport. Jag har nu sedan jag slutat med fisket på heltid livnärt mej på aktiviteter och event runt bilar och motorsport.