Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Han driver den relativt nystartade webbtidningen Fiskemagasinet.se och är givetvis en hängiven sportfiskare som bor i Kalix i Norrbotten. 

Här följer intervjun med Jan Johansson som beskriver sig själv som en allätare inom fiske som lika gärna sitter och pimplar på isen som flugfiskar i fjällen. 

Vilket är ditt första fiskeminne?
Mitt första fiskeminne är en midsommarkväll i slutet av 60-talet när hela stora släkten var ute på Jakobsgrund i Kalixskärgård för att fira midsommar. Jag satt på bryggan vid kusinernas stuga och metade abborre när jag lyckades få kroken i fingret. Så långt ute i skärgården och långt till något sjukhus var det bara för gubbarna att trycka kroken genom fingret för att sedan kunna klippa av hullingen på kroken. Man kan säga att jag fastnade på kroken för fiske vid tidig ålder.

Varför blev du intresserad av fiske?
Jag har alltid bott nära vattnet så det har alltid varit ett naturligt intresse att fiska redan som liten och då i början satt man och metade på någon brygga längs älven. Sen har det utvecklats till olika fiskesätt och efter olika fiskarter beroende på säsong. Jag spelat ishockey och varit tränare nästan hela mitt liv och att fiska och vara ute i naturen är en skön avkoppling och samtidigt finns spänningen att det ska hugga.

Du har startat ett nytt webbprojekt, en fisketidning på nätet. 
Berätta mer om detta, vad är syftet och hur idén kläcktes.
Idén till den webbtidningen föddes egentligen efter en händelse när jag var och trollade efter storöring i Hovlössjön. Det var så att fisket var trögt en vacker september morgon och när jag kom in i en vik såg jag en älghund som hade en älg på stånd. Så jag slog av motorn och satt och såg på när hunden jobbade efter ett litet tag såg jag jägaren smyga fram och han sköt ett skott. Efter att blivit träffad så hoppade älgen i vattnet och började simma ut mot mig men jägaren sköt ytterligare ett skott så älgen dog 60-70 meter ut i vattnet. Jag startade båten och körde fram till älgen och bogserade den i land till de väntade jägarna och då skämtade jag om de saknade någon älg för att jag hade fått en på min wobbler och att det inte är varje dag man får en älg på kroken när man trollar efter öring. Så efter den händelsen tänkte jag det måste finnas massor av fiskare i Sverige som har massor av roliga fiskehistorier och berätta fast var ska man kunna berätta dessa fiskehistorier.

Sen när jag blev arbetslös och var rastlös, ville jag ha något att göra. Jag hade en tid funderat på att lära mig hur man bygger och administrerar en webbsida sen när jag började spåna på en webbsida föll det sig naturligt att göra en webbsida om fiske. Jag hade sedan turen att hitta ett passande domännamn som skulle bli ledigt och gjorde då slag i saken. Man kan säga det fanns två syften med Fiskemagasinet.se dels ville jag lära mig och bygga och administrera en webbsida. Det andra syftet är att alla fiskare ska ha en egen webbtidning där vi alla bidrar med material till webbtidningen. Genom att göra den som en interaktiv webbtidning kan alla som vill få berätta sin fiskehistoria, få sina bilder, filmer odyl publicerat så att flera kan ta del av ens fiskelycka och att man inte behöver vara känd eller journalist för att kunna något publicerat.

Det finns ju massor med godis för och av fiskare på nätet, hur ska du/Fiskemagasinet synas i mängden?
Fiskemagasinet.se är en interaktiv vilket gör att hela tidningen är för fiskare och gjord av fiskare så förhoppningen är att fiskare tycker om den och kommer att fortsätta skicka in material till webbtidningen. För att synas i mediabruset så marknadsförs Fiskemagasinet.se via Facebook, Twitter och länkar fast det viktigaste är att fiskare tycker om den och fortsätter skicka in material så kommer mycket spridas via word of mouth.

Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
En av sakerna som är det bästa med fiske är att alla kan hitta sitt eget fiske som man tycker om oavsett ålder eller kön och plånbok samtidigt som man kommer ut i naturen och får friskluft och får röra på sig vilket är viktigt nu när många har stilla sittande arbeten.

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Mitt starkaste fiskeminne är när jag och min kusin Peder var och fiskade lax. Vi hade båda två haft ett lyckat laxfiske detta år. Så vi bestämde oss för att ställa bromsen på max på våra rullar så att vi inte skulle ge laxen möjlighet att gå ut i strömmen så man är tvungen att gå med den neråt i forsen. Nu var det så att Peder fick först en lax på 18,4 kg och jag sedan en på 14,4 kg och vi hade båda två våra fiskar i håven inom ett par minuter. Efteråt när vi pratade om det, sa vi båda två om man hade vetat hur stor den var hade man nog varit mjukare med bromsen fast vi tyckte båda två att det var den roligaste fisk som man fått. Man kan säga det var en råkamp mellan oss och laxen på våra villkor samt om våra saker skulle hålla för det var inget finlir.

Drömfisk/ar?
Drömfisken är alltid årets första lax för den är alltid efterlängtad och något man inte får varje år. Jag har inte satt någon vikt på mina drömfiskar dels för att fisket ska man njuta av och inte jaga vikter, för ibland kan en liten fisk ge en större upplevelse än en stor.

Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
Lax är min favorit om man nu måste framhäva en specifik art. När man väl har en lax på kroken är det en väldigt speciell känsla dels för att man får fiska många timmar och att den normalt inte ska hugga när den gått upp i älven. En av byssingarna (ortsfolket) där jag fiskar lax berättade att han fört dagbok från när han började fiska lax som barn och hade har ett snitt på 124 timmar per lax. Jag sa till honom att den informationen vill man egentligen inte ha för då blir man påmind av hur många timmar det kan vara mellan huggen.

"...jag fiskar så ofta som jag får chansen till det...."

Ditt bästa fisketips?
Mitt bästa fisketips är att man ska studera byssingarna om man fiskar på nytt vatten för de vet var och med vad man ska fiska just på det stället. Sen när man själv lärt sig vattnet ska man fiska med saker man tror på och samtidigt inte vara främmande på att prova olika agn för om fisket är trögt så kan just det man provar vara det som gör att fisken hugger just den dagen.

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Det är alltid den senaste laxen för det har ofta gått många timmar sen man sist fick en.

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Det är omöjligt att säga att just en specifik plats är den bästa i landet, jag är en allätare inom fiske så då kan inte en plats vara den bästa. Sen så har vi väl alla några smultronställen som man återkommer till oftare än andra. T.ex. fiska efter lax föredrar jag att göra i Torneälv sen så har vi hela fjällen som är helt underbar att fiska i, den naturen som finns där är helt unik och känslan av att fiska där måste upplevas.

Drömfiskeresa om du fick välja?
Min drömfiskeresa är nog att åka till Nya Zeeland för att fiske öring om jag fick välja annars har vi många fina vatten i Sverige också, så att åka upp till fjällen för att fiska är som att leva i en dröm varje gång.

Vilken fiskemetod är din favorit?
Som jag berättade tidigare är jag en allätare inom fiske så jag har inte någon speciell fiskemetod som favorit. Jag kan lika gärna sitta på isen och pimpla som att flugfiska i fjällen sen fiskar jag ju mycket lax och då är det spinnfiske som gäller för min del.

Är fångsten det viktiga eller är det upplevelsen (själva fisket i sig) som är det viktiga för dig?
Naturupplevelsen är det viktigaste för mig när jag är och fiskar skulle man sedan få fisk så är det bonus. Bara att stå med ett spö i handen längs älven eller vid någon sjö är som att meditera och mumma för själen.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
Vad man ska prioritera när det kommer till nybörjarutrustning beror givetvis lite på var och vad man ska fiska. Fiske går att göra hur enkelt som helst eller hur komplicerat som helst och hur dyrt som helst. Det funkar bra med billiga grejer men samtidigt gör bättre utrustning fisket roligare. Ett tips är att man kan köpa sin utrustning på hösten eller vintern när många har rea och på så sätt få bra utrustningar till ett bra pris.

Hur viktigt är fiske för dig?
Fiske är viktigt för mig och är en stor del av mitt liv.

Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
Just nu så binds det tubflugor till den kommande laxsäsongen och sedan planeras nästa års fjällresor för fullt.

Mer information:
Fiskemagasinet.se