Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun


Johan med fantastisk lake på 6170g.

Han har hunnit bli 36 år och är född och uppvuxen i trakterna runt Oskarshamn och ostkusten där han sedan 8 år tillbaka bor tillsammans med fru och två barn, en dotter på 7 år och en son på 2,5 år.
Han har av naturliga anledningar inte lika mycket tid över för fiske nuförtiden men redan innan han hunnit fylla 20 hade han hunnit med att landa fler enkilos abborrar än en normalintresserad sportfiskare tar på en hel livstid. Han understryker dock att engagemanget för fisket är lika stort som någonsin förr även om tiden inte räcker till lika mycket längre.

Vi pratar om Smålänningen Johan Hedman, abborrkungen med stort A som dock har många fler fina fiskar än abborre i portföljen eller fiskeväskan...

Här följer intervjun:

Vilket är ditt första fiskeminne?
Det första riktigt klara minnet är från den första gången morfar skulle ta med mig på dragrodd från hans gamla eka. Jag var lyrisk att äntligen få följa med, dock så byttes min lyriska känsla ut till panik när jag såg hans lilla, risiga eka. Jag hade troligen förväntat mig en större båt men efter en del övertalning och tröstande från morfar lyckades han få med mig ut. Resultatet blev en gädda och tre abborrar och jag var överlycklig. Sjön vi fiskade i skulle senare i livet visa sig bjuda på fler minnen som etsat sig fast….

Varför blev du intresserad av fiske?
Mycket tack vare min morfar som tog med mig på allt från mete till kräftfiske. Flera av mina kompisar hade tillgång till båt så det var lätt att ta sig ut i de vatten som låg nära. Sen har jag alltid varit intresserad av djur och varit ute ofta i naturen.

En beskrivning av dig som etsar sig fast är den att du är fiskaren som hade fått fler abborrar över kilot innan han var tjugo än de flesta ens vågar drömma om under en livstid, är det sant (jag har hört det från flera olika källor)?
Tror nog att det finns många så fångat betydligt fler kilosborrar än vad jag hade gjort när jag var tjugo men visst, jag hade lyckats peta upp ganska många redan då. (En blygsam storfiskare... red. anm.)

Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
Att komma ut och bara fokusera på fisket är för mig avkoppling (även om det kan vara stressande ibland) samt att det är fantastiskt att kunna vistas i en så vacker miljö som de flesta fiskevatten i Sverige erbjuder.

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Som jag skrev så erbjöd sjön därifrån jag har mina första minnen fler ljuva minnen, kanske det allra starkaste. Under hela min uppväxt berättade morfar om de karpar som en äldre dam skulle ha planterat ut i sjön i början på 1940-talet. Jag var fascinerad över hans berättelser men samtidigt så var jag övertygad om att det bara var skrönor. Ingen annan hade hört talas om karparna. Det tog dock en annan vändning när en man närmare 80 år som också fiskat mycket i sjön berättade att han sett karpar i sjön. Jag och min fiskekamrat Patrik Sköldblom bestämde oss för att göra ett försök, kanske fanns dem kvar? Efter en lång mäskningskampanj var det dags för de första dagarna vid sjön. Första kvällen fortlöpte med kopiösa mängder av braxen som nappade konstant. Mitt i natten drog det iväg på Patriks ena spö och det visade sig att morfar hade rätt, en vacker fjällkarp på runt 8 kilo låg i håvnätet. Resultatet från den helgen blev flera fina karpar med varsin strax under 12 kilo som topp. Det var en fantastisk känsla när det visade sig att mitt barndomsvatten innehöll karp!

Drömfisk/ar?
Drömfiskar för mig handlar inte bara om vikter längre, visst vore det kul med en karp över 20 kilo eller en gös över 10 kilo men jag värdesätter också att fånga stora fiskar i nya hemmavatten högt. Det behöver inte vara en rekordfisk ut nationella mått utan är den stor utifrån det vatten den är fångad i är det för mig en drömfisk.


Johan med sin egen personliga rekordabborre på 2305g.

Du har många fina fiskar, inte bara fantastiska abborrar, på ditt samvete är det just abboren som är din favoritart eller finns det någon annan och varför?
Jag får nog vara tråkig och säga att det är abborren som är favoritarten, jag tycker den erbjuder en riktig utmaning från att en dagen kasta sig över allt som presenteras till att andra dagar vara otroligt svårflirtad. De senaste åren har jag också börjat fiska mer efter gös som jag också tycker är en riktig utmaning, många gånger större än abborren.

Ditt bästa fisketips för abborre, för många förknippas just abborren med avslappnat flötmete eller kast med spinnare men du kanske har nåt annat bättre tips för en som inte är så erfaren och vill ha lite grövre abborrar?
Försök att hitta områden med ansamlingar av betesfisk, gärna i anslutning till kuperad botten och vegetationsbälten. Hittar du dessa så har du god chans att hitta abborrar av större kaliber. Vår och höst är oftast de lättaste tiderna att hitta abborren. På hösten i de områden jag beskrev ovan och på våren kring lekområden som kan vara en å, åmynning eller gräsbevuxna grundområden i sjön/skärgården. De flesta gånger är mete (flöt- eller bottenmete) effektivast.

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Svårt att välja en, de man kämpat och lagt ned mycket tid på för att fånga värdesätter jag högt. Sen är det omständigheterna runt om fångsten som spelar en stor roll. En av dem jag rankar högt är mitt personbästa på gädda på 15,3 kilo. Jag och John B Eriksson hade gjort en hårdsatsning på gädda denna vår och denna fisk var en efterleksfisk som avrundade satsningen på ett fantastiskt sätt.

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Smålandskusten har i mitt tycke allt ett vatten ska innehålla. Stora fiskar av många arter, fortfarande många orörda områden och en fantastisk miljö. Däremot blir man rädd att det håller på att gå åt fel håll med kustvattnen när signaler som minskade gädd- och abborrbestånd, döda lekområden etc. är ett faktum.

Drömfiskeresa om du fick välja?
Har haft många drömresemål genom åren men med åren börjar man bli mer realist och inse att alla inte går att förverkliga med hänsyn till familj och jobb. Jag skulle dock gärna komma iväg till Kanada och fiska stör.

Vilken fiskemetod är din favorit?
Flötmete efter abborre är en klar favorit men även vertikalfiske är en metod jag brinner för och som fungerar utomordentligt bra för abborre.


Johan med ännu en drömabborre på över 1,5 kg, den här vägde 1920g.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
De avgörande faktorerna för att du ska få upp dina fiskar är enligt mig bra lina och krok, så satsa på bra kvalitet där redan från början. Sen ger det en ännu bättre känsla om du har bra spön och rullar men det är inte det viktigaste.

Hur viktigt är fiske för dig?
Även om jag inte kommer ut på fiske lika ofta nu som tidigare så är fisket en väldigt viktig del i mitt liv. Finns inte tiden att komma ut på fiske så läggs det tid på att analysera kartor, fundera över detaljer kring kommande fisken osv.

Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
Just nu är jag mitt uppe i höstfisket efter abborre och hoppas hinna med några fler tillfällen innan vintern kommer. Blir det ingen is så kan man i princip fiska efter abborren under hela vintern.

Till sist

Som fiskeentusiast av stora mått går det ju åt kopiösa mängder med tid, du har familj och jobb, hur får DU tiden att räcka till?
Man får försöka hitta en balans i vardagen, det handlar om att prioritera rätt och då menar jag inte att fiske alltid är första prioritet. För mig är det viktigt att alltid ha koll på all utrustning i detaljnivå. Lyckas jag få loss några timmar från familjen så vill jag kunna åka ut och fiska direkt, inte leta efter utrustning i tre timmar och sen fiska en timme.