Han har alltid uppskattat nya utmaningar och har provat det mesta, från pimpel och mete till trolling och havsfiske. Redan som ung fastnade han för metet och under en period sysslade han med både tävlings- och specimenmete. Jakten på stora fiskar tog dock överhanden och under flera år var han en tongivande figur inom svenskt karp- och specimenmete. Han har alltid satsat stenhårt på sitt fiske, oavsett art, metod eller vatten – och om det är en merit att fånga stora fiskar så har han väl lyckats ganska bra, med otaliga drömfiskar och såväl svenska som norska rekord och därtill några världsrekord. Tre gånger har han vunnit Svenska Specimentävlingen individuellt och fem gånger i lag med fiskeklubben SG Pesca. 2006 blev han även utsedd till "Årets havsfiskare" i Sverige.
Genom åren har han varit engagerad i flera fiskeklubbar och fiskevårdsföreningar, bland annat med ungdomsverksamhet. Han har alltid gillat att förmedla sina erfarenheter och upplevelser i text och bild och har i snart 30 år medverkat regelbundet i svensk och utländsk fiskepress. Genom artiklar har han bidragit till att nya metoder som exempelvis ismete och vertikalfiske har slagit igenom och även satt norska havsfiskearenor som Andörja, Fedje, Vannöya och Röst på kartan.
- Förhoppningsvis har jag bidragit med inspiration, nytänkande och en viss utveckling av sportfisket genom mina skriverier (citat).
Han har också medverkat i böcker, filmer, radio och TV-program, bland annat i "Visst nappar det" och "Vildmark Fiske". Ibland hoppar han in som reseledare för GetAway Tours och sedan 2004 arbetar han även som chefredaktör för sportfiskemagasinet Fiske-Feber.
Här följer intervjun med Jörgen Larsson:
Vilket är ditt första fiskeminne?
Har inga kristallklara minnen, det är mest fragment av olika äventyr, när kompisarna och jag metade i bäckar och sjöar kring hemorten. Jag minns bland annat när kompisen fick en gädda på 2,5 kilo, en fisk som väckte stor uppmärksamhet i kompisgänget.
Varför blev du intresserad av fiske?
Jag hade ett omättligt intresse för allt som rörde djur och natur redan som liten parvel, men kanske var det intrycken och spänningen under de första fisketurerna med far som gjorde att fisket till slut tog överhanden.
Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
Utmaningarna, spänningen, avkopplingen och frihetskänslan.
Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Genom åren har man haft så många obetalbara upplevelser att det är svårt att lyfta fram ett speciellt minne. Min första karp från 1980, som jag endast 13 år gammal fick efter flera års drömmar och försök att överlista de mystiska fiskarna, var en magisk upplevelse. Löddeås storgäddor, en lång fajt med en jättelax på Hanöbukten och rekordsiken från Skräbeån har också etsat sig fast i minnet. Flera fiskeresor till andra länder har också bjudit på fantastiska upplevelser; havsfisket i Norge, malar och karpar i Frankrike, Spanien, Rumänien och Kazakstan. Stör i Kanada och nilabborrar i Egypten. Listan kan göras väldigt lång...
Jörgen med en jättemal på 78 kilo från Rio Segre i Spanien 2007!(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)
Drömfisk/ar?
En riktigt stor gös över drömgränsen tio kilo, helst fångad på vertikalfiske!
Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
De senaste åren har jag varit helt betagen av gösen. I mina ögon är den en verklig utmaning, en fascinerande rovfisk med ett lynnigt beteende som bjuder på ständiga överraskningar. En storgös som ilsket spärrar ut sina pampiga fenor är dessutom både vacker och kaxig!
Jörgen med storgös fångad på pelagiskt vertikalfiske våren 2010!(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)
Ditt bästa fisketips?
Våga experimentera och gå dina egna vägar. Glöm inte heller bort varför du fiskar, prioritera det du personligen tycker är mest spännande och roligt!
Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Alla fiskar man har drömt om och kämpat länge för att fånga är speciella. Skulle jag välja en enda fisk blir det min största gädda på 17,2 kilo från Löddeå. Hela upplevelsen kring den fångsten var speciell. Gäddan högg betesfisken i ytan så det gick svallvågor över hela ån och under fajten hade jag knädarr och svårartad fiskefrossa. Det var nästan overkligt att få se en av åns beryktade monstergäddor med egna ögon. En fantastisk fisk!
Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Det är svårt att peka ut ett speciellt vatten, men jag trivs väldigt bra i både Småland och Östergötland. Naturen är härlig och här finns mängder av fina vatten med lågt fisketryck.
Drömfiskeresa om du fick välja?
Jag har i många år drömt om att fånga en stor goliath tigerfish i Kongofloden, enligt min mening den ultimata sötvattensfisken, men oroligheterna i regionen har alltid avskräckt.
Jörgen med 100 kg Vit Stör från Fraser River i västra Kanada.(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)
Vilken fiskemetod är din favorit?
De senaste åren har det definitivt varit vertikalfiske efter gös. Känslan när du fiskar pelagiskt och ser på ekolodet när en stor gös stiger mot jiggen och sedan hugger stenhårt är svårslagen. Det ger fisket ytterligare en dimension.
Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
Var noga med beten, krokar och lina – och tänk på hur och var du fiskar. Det hjälper inte med dyra spön och rullar om man inte har ordning på detaljerna.
Hur viktigt är fiske för dig?
Kompisarna skulle nog beskriva mig som passionerad och stundtals fanatisk. Visst kan det bli för mycket av det goda, men det är sådan jag är som person. Fisket betyder allt. Jag sover, äter och andas fiske 24 timmar om dygnet!
Frederic Kullin och Jörgen med rekordlångan på 39,52 kilo från Fröya i Norge.
(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)
Catch and release är det något som man skulle införa i fler vatten eller finns det någon fara att det blir för mycket regler som gör att sportfiskare tröttnar och söker upp vatten utan c&r regler istället, vad tror du?
Med tanke på det fisketryck som råder i vissa vatten tror jag att vi sportfiskare måste acceptera fler förbud och regler om fisket ska hålla i framtiden. Jag vet inte om 100 % catch & release är rätt lösning i alla lägen, men en annan variant är att använda fångstbegränsningar samt minimi- och maximimått. Jag skulle också kunna tänka mig att fredningstider under fiskens lekperioder blir en nödvändighet på sikt.
Storfiskregistreringen har under senare år fått flera bakslag bl.a. nu senast rudorna från Paviken på Gotland som visade sig vara hybrider och därmed ogiltigförklarades. Hur tror du sådant påverkar lusten hos sportfiskare att registrera storfiskar och vad är dina tankar, som är proffs inom sportfisket, kring detta?
Jag tror definitivt inte att intresset för att registrera storfiskar minskar på grund av en sådan sak. Undersökningen av fiskarna från Paviken borde visserligen ha gjorts för flera år sedan, men annars tror jag att Sportfiskarnas hantering av frågan snarare ökar trovärdigheten för både storfiskregistreringen och våra svenska sportfiskerekord, vilket naturligtvis är bra.
Jörgen med en mäktig nilabborre på 40 kilo från Nassersjön i Egypten!
(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)
Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
De senaste månaderna har präglats av arbete, men jag hoppas hinna med ytterligare några vertikalpass innan isen lägger sig. Sedan blir det förhoppningsvis en del ismete efter gös.
Mer Info:
Fiske-Feber - Ett av Sveriges största Fiskemagasin där Jörgen Larsson är chefredaktör.