Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

gadda1_smHan är 23 år gammal och bosatt i Mockfjärd med sin sambo sedan några år tillbaka men är född och uppvuxen i Björbo. Där började hans första fiskeäventyr så tidigt han kan minnas, han var med "Farsgubben" ut och fiskade flitigt på den tiden. Han utbildade sig senare till fiskeguide på sportfiske och turism i Älvdalen, därefter har han även jobbat som fiskeguide från och till.

Han har provat på det mesta inom sportfiske, vi pratar om trolling, jerkbait, ismete, havsfiske och flugfiske som är det han brinner allra mest för.

Inom flugfiske fiskar han i princip allt som går att ta med flugspö och fluga.

Här följer intervjun med Kristoffer Larsson.

Vilket är ditt första fiskeminne?
Mitt första minne är när jag var 5-6 år gammal och fick min första storgädda. Den vägde nästan 7 kilo och var exakt lika lång som mig. Det blev en stor bild och artikel i den lokala tidningen. Det är nog det minnet som är absolut störst.

Varför blev du intresserad av fiske?
Ja det var nog förmodligen för att man alltid var med pappa ute och jagade och fiskade.
Sedan hade vi en bäck hemma på gården som man har fått mycket inspiration ifrån.
När man inte sov eller var i skolan så var man alltid i bäcken och grävde och dämde för att sedan kunna släppa i fisk. Det är nog en kombination av bäcken och alla turer med pappa, därför blev jag nog fisketokig!

Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
När man var yngre så var det alltid mängden fisk som räknades, nu på senare år har mängden inte alls lika stor betydelse. Nu kan man lägga ner mycket tid på att kanske fånga en stor fisk istället.
Sedan tycker jag att allt runt omkring är det viktigaste: Platsen du är på, utrustningen och avkopplingen .

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Det är en 10 kilos lax som jag krokade och fick en stor ögla på fluglinan. Det var spännande när öglan skulle in och ut genom spöringarna 10-15 gånger! Men jag fick den efter många om och men.

Drömfisk/ar?
Det är väl laxen i nuläget som är den absoluta favoriten. Sen har man väl drömmar om Bonefish, Tarpon, och så har jag tänkt fånga en Hälleflundra på flugspö någon gång i mitt liv! 

sej_sm
Kristoffer med fin storsej i Norge. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Ditt bästa fisketips?
Jag försöker alltid att variera mig! Tex. Fiskar man i en älv och dom flesta fiskar med en liten fluga, då brukar jag bryta mönstret med att sätta på en stor fluga med helt andra färger. Och så ska man
ALLTID tro på det man gör och tålamodet måste ALLTID finnas.

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Det är nog den första stora laxen som vägde 10 kilo. Det blev en 30 minuters fajt med helt sjuka rusningar. Det kommer man aldrig att glömma!

lax1_sm
Kristoffer med drömlaxen. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Byskeälven är mycket trevlig älv tycker jag. Det är en mycket varierande älv med fors efter fors och långa fina fiskesträckor med mycket trevlig natur. Sen får man aldrig glömma Käringforsen här hemma! :)

Drömfiskeresa om du fick välja?
Man har många platser som man skulle vilja åka till. Tex. Grönland, Island, Nordnorge
men jag skulle nog helst vilja åka till Cuba och fiska Bonefish och Tarpon. mm.

haj_sm
Kristoffer med norsk haj. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Jag vet att du provat på många olika metoder inom fiske men mer och mer går över mot flugfiske , är du nu mer en renodlad flugfiskare?
Man är väl inte helt renodlad men nog föredrar jag flugfisket i första hand. Man åker sällan någonstans utan flugspöet. Men under vissa tider när flugfisket inte funkar så fiskar jag gärna annat t.ex. ismete, flötestrolling, jigg, mm. Sysslade mycket med trolling förut men tycker att det har tappat tjusningen lite.

gos_sm
Kristoffer med gösdoublé. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Vad är det som gör flugfisket så fascinerande?
Jag brukar säga att flugfisket är sista anhalten i allt fiske. Man börjar med lite olika sorters fisken men när man har kommit igång med flugfisket så finns det inte mycket annat som är roligt längre.
Det jag tycker är så speciellt är att man aldrig blir fullärd och så är det fruktansvärt roligt att bara kasta! Jag kan stå i timmar på gräs och utan fluga uppe i käringforsen och bara njuta av skådespelet mellan spö och lina. Det gör man aldrig med tex ett kastspö, metspö, mm. 

tomten_sm

Är du ”kräsen” och föredrar torrflugefiske eller anpassar du dig till situationen och gillar läget?
Jag anpassar mig ganska mycket beroende på säsong, plats, mm. Men jag åker sällan till något strömmande vatten utan något av mina tvåhandsspön. 

Fiskar du även arter som inte hör till de klassiska flugfiskearterna, jag tänker på olika karpfiskar och gädda (numer etablerad flugfiskeart) etc.?
Några år tillbaks i tiden fiskade jag mycket gädda med fluga. Det kan vara mycket trevligt fiske under vissa tider på året! Har även provat på att torrflugfiskat Id under Vulgatakläckning någon
gång och det har funkat.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska fluga?
I dagens läge så får man ett bra flugspö för bara några hundralappar. Men i många av alla nybörjarset som säljs så är fluglinorna under all kritik tycker jag. Så i princip så kan man köpa ett ganska billigt spö och rulle men sedan köpa en lina för 5-600 kr. Det är mitt tips.

Hur viktigt är fiske för dig?
Jag behöver det för att må bra! Det är mycket avkopplande och fruktansvärt kul!

Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
Det blir nog någon havsöringsvända sen lär man väl prova på harr och öring hemma här.
Och kanske lura någon fin gädda.