an har varit med i svenska VM-laget (metelandslaget) 7 gånger och EM-laget 4 gånger, varit svensk mästare 1 gång individuellt, 2006 och i lag 2007 med sin klubb FK Balans. Hans lag i FK Balans har de senaste 7 åren följande imponerande placeringssvit, 3, 4, 1, 3, 2, 3, 3.
Vidare har han även vunnit Danska öppna mästerskapen i stenhård konkurrens 1984. Nu senast vann han DM i Skåne via vinst i bägge deltävlingarna som avgjordes den 11 september.
Hans rekord på en och samma tävling är 120 kg id över 4 timmars fiske vilket för övrigt är rekord i sverige på en fyratimmars tävling, fantastiskt imponerande. Utöver detta har han en mäkta imponerande svit på gammelgäddor med 17st över 10 kg där topparna är bjässar på 18,1 kg, 16,3 kg och 14,9 kg.
Han har gjort filmer för såväl nybörjare som vana metare om metets grunder och principer. Han är utan tvekan ett av svenskt metes stora ambassadörer som generöst delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper för att fler ska nappa på mete. Han är 44 år och bor i Lomma i Skåne.
Här följer intervjun med supermetaren och gäddspecialisten Mårten Johansson.
1. Vilket är ditt första fiskeminne?
- När jag metar mört och sarv i Dagstorpssjön med handlina och bambuspö, ca 1976. Jag minns också tydligt min första gädda därifrån på ca 500 gram. Det var i samma veva. Morsan och farsan var med i ett gäng som hyrde en stuga vid sjön varje år.
2. Varför blev du intresserad av fiske?
- Jag vet faktiskt inte, men direkt när pappa hade visat mig hur man gjorde med handlina och bambuspö verkar det som att jag var fast. Jag var först upp på morgnarna, stack ut och fiskade (stugan ligger max 20 meter från sjön), blev inropad för frukost, ut och fiska igen, inropad för lunch, ut och fiska igen, inropad för kvällsmat, ut och fiska igen, och sedan fiskade jag tills jag inte såg flötet längre. Jag minns att andra barn som var med där tyckte att jag vara ganska tråkig. De fiskade lite grann men hade inte samma tålamod.
3. Varför blev det just mete som du fastnade för?
- Jag tycker ju att det är ruskigt roligt med de flesta former av fiske. Tyvärr hinner man inte med allt. Men att titta på ett flöte har alltid fått mig att må extra bra.
4. Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
- Avkopplingen. Till skillnad från många kompisar så älskar jag att komma iväg helt på egen hand. Man kommer på något sätt närmre naturen när man är ensam. Sen är det ju kul även att fiska med kompisar, men det blir en annan grej då.
5. Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Med tanke på hur längesedan det är så får jag nog säga min första gädda. Den jag berättade om ovan. Jag visste inte att det var fiskefrossa då, men knäna skakade ordentligt minns jag. Tyvärr har jag aldrig mer fått uppleva riktig fiskefrossa. Ett annat starkt minne är när jag fick en gädda på 3,2 kg (min första över 2,5 kg) i Saxån. Då satt jag på knä och beundrade fisken och jag minns att jag tänkte "Wow, är det så här det känns att få en riktig gammelgädda."
Mårten har en imponerande svit jättegäddor med 17st över 10 kg, där den största bara är något kilo från det svenska rekordet. 18,1 kg vägde denna madam (bilden till vänster).
Andra stora väl värda att nämna är 16,3 kg och 14,9 kg. Samtliga tagna i Lödde å.
6. Drömfisk/ar?
- Någon sorts haj eller hälleflundra.
7. Vilken är din favoritart och varför?
- Oj, omöjligt att välja bara en. Allt beror på säsong och var jag fiskar. Men de högst rankade är nog Sutare, Makrill, Multe, Gädda, Ruda
8. Ditt bästa fisketips?
- Våga ändra saker under fisket, byt krok, bete, lingrovlek, tafslängd etc. Som tävlingsmetare vet man att en liten, liten ändring kan vara som att fiska i ett nytt vatten. Det finns en anledning till att många duktiga specimenfiskare har ett förflutet som tävlingsmetare.
9. Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
- Nu blev det mycket att välja på igen. Min första multe 2,7 kg, makrill på 1110 gram från Kullen, Gädda 14900 gram från Lödde å, 5 braxnar fångade på slider sista timmen under VM i Willebroek, Belgien 2004. Braxnarna var inte stora, mellan halvkilot och kilot, men att veva in dessa med 100-tals åskådare bakom sig var en grym känsla. Efter varje håvning fick man en rejäl applåd. Riktigt coolt. De räckte till en tredjeplats på sektionen av ca 35 st. Hade fler fattat vilken härlig känsla det är att fiska ett VM så är jag säker på att fler hade tävlingsfiskat.
10. Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
- Kävlingeån/Lödde å. Den har gott om fisk i bra storlek av många olika arter.
11. Drömfiskeresa om du fick välja?
- Norge för hälleflundrafiske
12. Vilken fiskemetod är din favorit förutom metet?
- Många. Flugfiske efter gädda, mete efter gädda, spinna torsk på grunt vatten, spinna efter makrill med klena grejor, vertikalfiske efter gös, tävlingspimpel efter abborre.
13. Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska? Är man nybörjare tycker ju jag att metet är det lämpligaste att börja med eftersom det är bäst fångstgaranti på det. Som nybörjare, framförallt barn, bryr man sig inte om vad som nappar, bara det sprattlar i andra änden.
- 1. En bra lina av lagom dimension t ex 0,18,
2. en bra krok i rätt storlek t ex stl 12,
3. ett bra flöte, rätt nedtyngt,
4. Teleskopspö på 4 meter, max 5 meter.
14. Hur viktigt är fiske för dig?
- Jätteviktigt, men hade jag inte haft fisket hade jag ägnat mer av min tid åt någon av mina andra hobbies.
15. Hur ofta fiskar du?
- Det varierar beroende på väder och vind. Förr fiskade man ju året runt i alla sorters väder. Förde fiskedagbok i början på 80-talet när jag gick i nionde klass tror jag det var. Då hade jag anteckningar från januari till juni där jag bara missade 10 dagar eller något. Nu blir det mest på sommaren när jag är ledig från jobb, då kan det bli en 4 -5 dagar i veckan ibland. Annars är jag låst till helgerna. Här i Skåne finns det i regel två mellansäsonger som inte är så kul. Dels precis innan isen lägger sig så att den håller, dvs det kan vara is men för tunn att gå på, och dels precis när isen är på väg att gå upp. Då brukar inte mycket fiske vara på topp och dessutom är det ofta riktigt kasst väder i dessa perioder. Man är för gammal för sånt.
16. Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
- Kvala in till VM-laget. Man kvalar in till nästa års VM redan nu. kvalet består av tre helger med sammanlagt 6 deltävlingar. Det sämsta resultatet får räknas bort. Jag ligger bra till efter den första helgen.
17. När man tävlingsfiskar går det ju åt en otrolig massa utrustning och inte minst beten och mäsk, hur får man råd med allt, finns det genvägar att gå som inte kostar så mycket?
- Många tror att ju mer mäsk man slänger i, desto mer fisk får man, men så är det inte. Jag kan t ex slänga i 20 mäskbollar på en tävling, men de innehåller kanske bara 1 kg mäsk, resten är jord. Jorden plockar jag gratis i min egen trädgård. Om man förvarar sina beten rätt så kan man få en liter maggot att hålla i minst två månader, ja tom tre månader. Det blir inte så dyrt då. Knepet är att bara ta med sig så mycket maggot som man tror man kommer att använda. Resten stannar hemma i kylen för att de inte ska bli puppor. Det är viktigt att det är kallt i kylen. Så nära noll som möjligt. Om jag sätter in en maggibox med vatten i kylen så blir det is på ytan, så kallt har jag. Jag förvarar maggoten i tygpåsar nedstoppade i betesburkar. Tygpåsen tar upp maggotarnas "svettning" och sedan hjälper den våta påsen till att hålla maggoten fuktig så den inte torkar ut. Har man maggot rena i en maggotburk så kommer de så sakteliga att torka ut och krympa.
18. Jag skulle vilja fråga dig som expert ytterligare en fråga:
Vilket är ditt favoritbete/mäsk för följande arter:
Mört, Braxen, Id, Sarv, Abborre, Gädda.
- Vad gäller mäsk är det lite klurigare när det gäller arterna. Jag väljer mer mitt mäsk efter hur stark strömmen är och hur mycket beten jag vill få ut än vilken art jag är ute efter. Men lite tumregler kan man väl ge.
Om jag fiskar där det finns ganska gott om stor braxen (med tävlingsmått mätt) från 8 hekto och uppåt, så använder jag Sensas Bream Fizz som är ganska grovmalt och mycket bindande. Att det är bindande gör att jag kan proppa bollarna fulla med majs, maggot och andra beten och ändå få det att hålla ihop när jag kastar ut det, eller vanligtvis skjuter ut det med slangbella. Detta mäsk drar även in alla övriga arter som finns i vattnet och som reagerar på mäsk. Det gäller att variera betet, men mask brukar kunna vara bra till braxen. Ibland kan man få 10 braxar i rad på mask och sedan slutar det nappa. Om man då byter till annat bete, t ex några maggots, kan man få ytterligare några braxar, sedan kan man hålla på så och byta runt och få några braxar varje gång man byter. Ibland verkar det som att det är själva bytet som gör det och inte vad man byter till. Ett bete som kan vara svårt att få tag på men som ALLTID verkar fungera är bloodworms.
Om jag fiskar i ett vatten med lite mindre storlek på braxarna (max 8 hekto) så kör jag med ett lite mer finmalt mäsk som heter Sensas Super Etang Pro Bremes. Det luktar äpplekaka och jag är mycket förtjust i detta mäsk. Även detta mäsk binder ganska bra så man kan blanda i mycket beten även här. Samma sak här, mäsket lockar in allt som reagerar på mäsk.
Om jag endast vill ha braxen, dvs slippa mörtar etc så brukar jag vara noga med att blöta mäsket i god tid, samt krama hårda bollar, för att undvika att det släpper ifrån sig partiklar på vägen mot bottnen. Ett genomfuktat mäsk är inte så aktivt.
Om jag förväntar mig att fånga mest mört så vill jag ha ett lite mer aktivt mäsk som ger ifrån sig partiklar i vattnet. Sensas Gros Gardon (Stor Mört), är ett sådant mäsk. Detta mäsk blandar jag helst lite torrare så att vissa partiklar flyter uppåt när mäskbollen faller sönder.
I regel har jag i mellan 25% och 75% jord i mäsket beroende på var jag ska fiska. Det finns även olika former av Leem (finmald jord/lera) att ha i mäsket. Är det strömmande och djupt har jag mer jord t ex. Det finns Leem som grumlar mycket och det finns leem som binder, men all leem tynger mäsket.
Beten för övriga arter:
Till mört är maggot, pinkies eller bloodworms bäst som bete.
Till sarv och id tycker jag att bröd eller majs är oslagbara beten.
Till abborre är tångräka helt överlägset. (svårt att få tag på i Gagnefs kommun...Red. not.)
Till gädda måste jag säga mört är det bästa betet.
Vi tackar Mårten för alla fantastiska tips och råd och önskar lycka till med metandet framöver!