Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

H

an är 46 år och bor i Stenkullen utanför Göteborg med familjen Johan 14, Andrea 12 och sambon Maria - alla fiskar, filmar och fotar. Han är kanske mest känd som chefredaktör för Sveriges största fisketidning Fiskejournalen, med massor av artiklar och reportage i ryggsäcken. Han är även ekofiskefilmsproducent och en allätare vad gäller fiske - han älskar alla former av fiskemetoder och fisken.

Martin har gjort flera olika fiskefilmer om vitt skilda fiskeäventyr - allt från Amazonas djupa djungler till Isländska älvar och öringbäckar på Bornholm. Han är i allra högsta grad engagerad i kampen mot miljöförstöring och överfiske. På senare år har han engagerat sig oerhört mycket i att dels försöka få kraftbolagen att bygga fiskvandringsvägar och dels att stoppa vidare kraftverksutbyggnaden av våra sista orörda vattendrag. En av hans senaste projekt, som just nu är i full gång, är att gå i Hemingways fotspår. Det handlar alltså om Marlin, men inte riktigt med samma metod som i "Den gamle och havet", för båten som Martin använder är en liten fiskekajak.

1. Vilket är ditt första fiskeminne?

- När jag växte upp tillbringade jag somrarna på min mormors sommarställe på Tjörn, där blev det till att börja med krabbmete och mete efter snultror på bryggan. Så fick jag börja följa med fiskegubbarna ut i deras båtar till havs.

Vid 7-årsåldern det tog fart ordentligt, då flyttade familjen från Göteborg till Lerum. Där fanns massor av bra fiskevatten runt stugknuten. Då var det kört på riktigt...

2. Varför blev du intresserad av fiske?

- Jag vet inte vad som var den utlösande faktorn, kan bara minnas att jag alltid varit fascinerad av fiskar, det känns faktiskt som att jag föddes med detta intresse.

3. Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?

- Det bästa med fiske är att man hela tiden har nya mål att se fram emot. Och när man är mitt inne i fisket så känns det som om det är det mest naturliga och självklara man kan hålla på med. Skulle tro att det är en urgammal medfödd jaktinstinkt helt enkelt, som gör att man mår bra därute i naturen.

5. Vilket är ditt starkaste fiskeminne?

- Mitt första riktigt starka fiskeminne är när jag var sju år och de stora grabbarna i 10-årsåldern lärde mig meta mört nere vid Säveån.

Ett annat starkt minne är när en kompis och jag i 15-årsåldern fångade och slog ihjäl ett helt gäng med idar på Fårö. Det samlades fullt med folk på stranden som var jätteimponerade. Ju fler fiskar vi fick ju bättre tyckte publiken att vi var. Så plötsligt kom min far, han blev jättearg och undrade vad vi skulle göra med ett helt lass med id. Då förstod vi det idiotiska med att tömma havet på fisk. Än idag kan jag skämmas när jag tänker på den stunden.

De starkaste fiskeminnena är nog alla dråpligheter som har hänt. Skulle kunna skriva en hel bok om dem! Det har till exempel blivit en del spön som åkt över bord. Eller när jag sparade pengar i flera år för att få råd med en fiskeresa till Madeira, och sedan inte såg ett ben på hela veckan eller när jag höll på att bli uppäten av en anakonda eller när vi lät en guide spela dödssjuk så att vi skulle få flygtillstånd med följden att ambulans med fullt sjukvårdsteam mötte helikoptern vid landningen, eller när jag fajtade vad jag trodde var en stor gädda men upp kommer en planka. Osv.

Jo, nu vet jag vad det absolut starkaste fiskeminnet är – det var när jag fick en stor sillval på kroken, och den slukade min betesfisk som var agnad på cirkelkrok, men det ska jag berätta om en annan gång.. (Vi får nog bevaka Fiskejournalen en tid framöver...Red.not.)

6. Drömfisk/ar?

- Jag har ännu inte fått någon gädda över 10 kilo, det är en dröm som jag verkligen vill förverkliga.

 

7. Vilken är din favoritart/favoritmetod och varför?

- Jag har svårt att välja en favorit, eftersom jag tycker det mesta fiske är så himla kul. Allt fiske har sina poänger, big game kan vara lika givande som gyltamete på västkusten, fast på olika vis. Jag gillar även variationen, tror inte att jag skulle trivas med att enbart syssla med en art och ett fiske. Men om jag måste välja en art så väljer jag öring – eftersom den är världens mest spridda fisk. Den finns över hela jorden från fjäll till kust och man kan fiska den med alla möjliga metoder

Martin med fin havsöring.

8. Ditt bästa fisketips?
- Kroken i vattnet! Ge aldrig upp! Testa ny plats eller metod om inget händer!

9. Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
- Ofta värdesätter man de fiskar som man har kämpat mest för. Jag kan tex aldrig glömma en gäckande havsröding som jag fångade på fluga uppe i ett nordnorskt vatten en tidig morgon, den vägde strax över kilot och var en underbar pärla. En annan fisk som jag värdesätter, på grund av att det var en så jobbig fysisk prestation, var en tarpon på cirka 60 kilo som jag kämpade med i över två timmar, innan vi kunde kroka loss och återutsätta den. Måste väl även ta med min svenska rekordfärna (nu slaget hundrafemtielva gånger) som jag tog på mete med flytande bröd i Säveån. Och givetvis en marlin på cirka hundra kilo som jag fångade och återutsatte från kajak utanför Mexiko.

marlindrill-kajak marlin-kajak
Klicka på bilderna för att förstora upp dom

10. Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
- Hela Sverige är full av fantastiska fiskeplatser. Jag upphör aldrig att förundras över hur mycket bra fiske vi egentligen har. Vi har år efter år producerat fiskeguider i Fiskejournalen där vi presenterar de bästa fiskeplatserna för olika arter – och det tar liksom aldrig slut! Och hela tiden hittas nya platser.

11. Drömfiskeresa om du fick välja?
- Dorado – du vet den gulfärgade hoppglada sydamerikanska regnskogsfisken – i Bolivias regnskog.

12. Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
- Börja med ett enkelt haspelset för några hundralappar, lagom för abborre, regnbåge, mindre gäddor och kustöring.
En dragask med några spinnare, skeddrag, någon vobbler. Lite enkelkrokar, sänken och ett par glidflöten.
Sedan är världen öppen!

13. Hur viktigt är fiske för dig?
- På en skala ett till hundra – hundrafemtioelva.

14. Vad har du på gång just nu?
- “Expedition: Den gamle och havet” - ett stort filmprojekt för SVT, som handlar om hur jag inspireras av Hemingway och hans roman “Den gamle och havet” att själv försöka fånga en fisk större än min båt (som i detta fallet är en kajak).

15. Du är chefredaktör för Fiskejournalen och engagerar dig i fiskepolitik för sportfisket mot exploatering och rovdrift mot fisket, du skriver massor av artiklar, är blixtsnabb på att svara på mail. Utöver detta fiskar du ofta, hur fixar man allt detta och samtidigt en familj med flera barn? Har du några andra intressen?
- Bra fråga! Ibland undrar jag själv hur det egentligen går ihop. Men det har väl att göra med att all min tid – även “fritid” ägnas åt alla projekt. Och en annan stor anledning att det fungerar är att familjen är ett team. Mina barn är engagerade, likaså min sambo – både i fisket, skrivandet, fotandet och filmandet. När vi inte är hemma på redaktionen eller i studion så är vi ett kringflackande fiskesällskap hela familjen.

 dyk-uv

Klicka på bilderrna för att förstora upp dom