Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

nicka_havsoring_tHan är känd som en mycket duktig specimenmetare eller som havsöringsfiskare vid den vindpinade Gotländska kusten. Han är affischnamn i Svenska Gäddklubben och storfiskregistrerare hos sportfiskarna likväl som rocktrummis och fotograf..

En riktig mångsysslare med andra ord.

Kortfattat beskriver han sig själv så här:
Ålder: Gammal (Så gammal så att jag hade Kiss som idoler och Bengt Öste som fiskeförebild när jag växte upp.)
Bor: Visby, Gotland
Aktuellt: Driver egen firma. Skribent, fotograf, trummis och sportfiskare.

Här följer intervjun med guten Nicka Hellenberg:

Vilket är ditt första fiskeminne?
Jag tror att det är när jag satt och bläddrade i gamla Napp & Nytt. Jag drömde om fiske och visste att jag skulle älska det, trots att jag nästan aldrig testat. Så småningom blev det torskpilkning (på den tiden fanns det nämligen torsk i Östersjön ...), gäddfiske, abborrpimpel, mete efter mört och id, plus allt annat som var tillgängligt.

Varför blev du intresserad av fiske?
Det har jag också funderat över. Men jag tror att livet under ytan fascinerade mig tidigt. Det där lite hemlighetsfulla, som vi anar, men inte ser. Det fanns också något magiskt med hela grejen att kunna trixa sig fram till att lura fisken. Och så har jag alltid älskat naturen! Det är en viktig del, tror jag.

Vad är det bästa med fiske, tycker du?
Den häftiga spänningen och den sköna avkopplingen som ryms i samma stund. Få saker, om någon, kan få mig så uppslukad av stunden som fisket. Det är ett oerhört bra sätt att stänga av allt annat och leva i nuet. Dessutom lär man sig något nytt hela tiden. Sist, men inte minst: jag mår oerhört bra av att få vara ute i naturen, med kamera, fiskegrejor och kaffetermos!

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Det är väldigt många, så jag tror inte jag kan välja ett enda.

nicka_gadda_t
Nicka med fin gädda!Foto: Nicka Hellenberg.
(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Du har synts i många olika sammanhang vad gäller sportfiske, Svenska Gäddklubben, specimenmetare, numer storfiskregistrerare hos Sportfiskarna vad har en sådan mångsysslare för drömfisk, är det någon du fått eller som du fortfarande väntar på?
Oj, de flesta drömfiskarna finns fortfarande kvar på listan. Är det någon fisk jag verkligen ska placera som drömfisken nummer ett på listan så är det en riktigt stor gädda, gärna en bit över 15 kilo. Får jag den på spinn/jerk är det en fisk för livet. Men det finns massor med fiskarter som lockar mig - vilket ju är en fantastisk grej med sportfisket.

Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
Får jag välja ett par stycken? Jag gillar det mesta. Men spinnfiske efter gädda, flötmete efter sutare och ruda i sommarskymningen, eller tufft kustfiske i snålblåsten efter havsöring är tre saker jag inte kan vara utan. Men det finns fler ...Don't get me started!

Ditt bästa fisketips?
Fiska det du verkligen tycker är kul. Även om du jagar en större fisk, eller har vissa mål med ditt fiske, så tycker jag att det är viktigt att inte stirra sig blind på vikter och längder. Fokusera på att fånga en fisk i dina hemmavatten och gläds åt den. En abborre på ett kilo kan vara en gigant i din lilla hemmasjö. Var då glad för den istället för att snegla åt de där tvåkilosklunsarna som andra får. Återigen: njut av fisket. Ha kul! Annars blir det meningslöst.

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Också svårt. Kanske den gräskarp på över 14 kilo som jag "hittade", fick lov att fiska på och slutligen fångade. Men å andra sidan minns jag med glädje en halvstor ruda jag gnetade upp i ett Stockholmsvatten efter lång och trägen kamp, eller min första havsöring på Gotlandskusten.

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Nu tillhör inte jag dem som haft förmånen att kunna åka runt och fiska över hela landet. Men, som jag ser det är det bästa vattnet det som man kan fiska i när man vill. Men jag kan avundas dem som har Blekinges, eller Stockholms, vackra skärgård, eller hundratals okända sjöar och tjärnar inom kasthåll, eller en häftig å med spännande krökar där ingen fiskar... Å andra sidan har jag Gotlandskusten runt hörnet. Men, återigen: snegla inte bara bort. Titta dig omkring på hemmaplan. Bra fiskevatten finns i hela Sverige. Vi är lyckligt lottade när det gäller den saken i det här landet!

Drömfiskeresa om du fick välja?
Det varierar från dag till dag. Just nu skulle jag gärna befinna mig - iförd kortbyxor och solskydd på nästippen - i något härligt, varmt land och fiska temperamentsfulla snabbrusare. Men Argentinas havsöringar, eller Nordamerikas grymma muskysjöar lockar också, liksom mete efter barb i någon vacker flod.

Vilken fiskemetod är din favorit?
Det beror på art. Men jag är ingen flugfiskare. Man kan säga att jag har valt bort att utveckla det. Jag spinnfiskar och metar, framför allt. Det räcker och blir över, både vad gäller utrustning och tidsåtgång.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
Man ska titta på var och vad man tänker fiska. Var bor du? Vilka fiskar kommer du att fiska? Välj grejor efter vad du kommer använda, inte efter vad folk på internetforum säger, eller vad som är häftigt för tillfället. Men skaffa inte heller skräp för att spara en hundring. Du blir inte bättre fiskare för att du köper värstinggrejor, men däremot ska grejorna vara så bra så de inte hindrar dig från att ha kul. Kolla med fiskeklubben, butiken eller någon fiskare i din närhet så får du goda tips. Börja lugnt. Att fylla beteslådorna och spötuberna hinner man göra senare i livet. Jag vet.

Hur viktigt är fiske för dig?
Viktigare än jag anar. Det är ett livselixir. Ett andningshål.

nicka_sutare
Nicka med superfin sutare!Foto: Nicka Hellenberg.
(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Har du någon rolig fiskeanekdot att bjuda på?
Massor, men jag kanske måste spara dem till vår serie "sanna fiskehistorier" i Fiskejournalen. Ärligt talat är det väl oftast så att fisket inte blir som man tänkt sig. Men överlag är det så att jag verkar vara en ovädersgud. Dåligt väder följer mig i bakhasorna, som svansen följer katten. Har jag bokat in en fisketur är det nästintill bombsäkert att vädret blir åt helsicke. Om det bara drabbade mig var det väl en sak, men jag har kompisar som börjar tvivla på att det är en god idé att åka ut med mig. 

Vad har du på gång just nu på fiskefronten?

Det är mycket skrivbordsfiske, för både Fiskejournalen och Sportfiskarna, men givetvis stundar det aktivt sportfiske också. Jag ska iväg och fiska gädda på svenska Ostkusten, sen blir det en hel del havsöring på hemmaplan. Några mer hemliga planer ligger också och gror.

Det har varit en del turer kring storfiskregistrering på sistone bl.a. så har svenska rekordet på ruda dragits tillbaka pga. att det var hybrider, gäddrekordet har varit instabilt under många år och nya storfiskregistreringar bör behandlas med stor skepsis säger man. Är det dags att lägga ner detta med storfiskregistrering av vissa arter eller tror du att intresset och trovärdigheten kommer att finnas kvar trots alla turer kring detta?
Jag tycker tvärtom att "turerna" snarare är klargöranden och en utveckling av Storfiskregistreringen. Registret är en fantastisk källa till information, som nog saknar motstycke i de flesta länder. Den ska vi fortsätta att förvalta och utveckla. Nya rekord ska vara trovärdiga, så att de INTE blir behandlade med skepsis. Fast så har det varit innan jag klev ombord. All heder åt mina företrädare Benkt Hanefors och Håkan Brugård, som byggt upp en fantastisk institution i Sportfiskesverige.
Diskussion, däremot, är bara bra och utvecklande. Det är kul när det blir engagemang!

För att kommentera de fiskar du tar upp:
När det gäller rudan, så var det ju faktiskt jag själv, tillsammans med Peter Grahn, som drog igång hela karusellen. Det hade varit så många funderingar och rykten och lösryckta idéer om Paviksrudorna genom åren. Nukunde vi till slut reda ut härvan. Nuvarande gäddrekordet är ju otvivelaktigt, jämfört med de som fanns tidigare, där vikter och längder verkade vara ytterst tveksamma.

Mer information om Paviken och rudhistorien hittar ni här: Klicka för mer info om Paviken.

Storfiskregistret är inte bara här för att stanna, jag tror det kommer få ännu högre status framöver. Inte minst med tanke på alla sportfiskare som engagerar sig i det. Den ökande skaran havsfiskare är en sfär med intresserade och ofta seriösa fiskare som bidrar med mycket, bara som exempel. Däremot är det fortfarande väldigt tunt med rapporter från lax- och havsöringsfiskare i älvarna och från alla våra fiskeguider, vars kunder får en hel del fina fiskar.

Storfiskregistret och storfiskbloggen kan ni hitta här: Sportfiskarna.se och Storfiskbloggen.

trumnicka_t
Nicka bakom trummorna, en av hans stora passioner i livet är rockmusik!Foto: Nicka Hellenberg.
(klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)


Är du förresten en viktregistrerare själv när det gäller gädda eller mäter du bara längden som allt fler verkar börja göra?

Får jag en riktigt stor gädda väger jag den, men jag bryr mig inte om att ta reda på om den väger 6,4 eller 7,3 om du förstår hur jag menar.

Utan vikten kan vi ju inte heller ha ett vettigt rekord, som jag argumenterade för nyligen med anledning av diskussionen kring längd v/s vikt.

Är utomhusaktiviteter som fiske på väg att ge vika för den alltmer ökande användningen av datorer och datorspel bland unga idag?
Det får du nog fråga någon forskare inom ämnesområdet om. Jag kan bara konstatera att fiskeintresset å ena sidan verkar svalare, t ex om jag ser hur det står till med återväxten i min hemkommun, men å andra sidan också hetare än någonsin. Fiskeforumen på nätet, tidningarna och andra medier visar att det finns många unga fiskare. Engagemanget för miljö, natur, fiske och fiskar visar på många håll ett stigande intresse, kan jag tycka. Jag hoppas och tror att vårt nya, digitala samhälle, kan och bör samexistera med friluftsliv av olika slag. Mycket talar för att det gör det.

 

Om du håller med på förra frågan vad tycker du man kan göra för att ändra på detta?
Klubbar, föreningar, tidningar, webbsajter lockar och drar i sig. Sportfiskarna arbetar aktivt med satsning på ungdomarna. Vi har alla möjligheten att påverka och ta med ett barn eller en ungdom ut och se till att den arme saten blir förhäxad och förlorad i fiskets värld för alltid ... hehehehe.