Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Han är 41 år och bor i Vaxholm, utanför Stockholm och i flugfiskekretsar kanske mer känd som chefsredaktör för flugfisketidningen Allt om Flugfiske.

Denna veckas fiskeprofil är Nicolas Jändel

Fiskemeriter som Nicolas uttrycker det kortfattat: “Inga rekordfiskar. På fluga är det havsöring (kust) 5 kilo, harr 1.250 gram, fjällröding 1,3, stationär brunöring 1,7, lax 4 kilo (Forshaga), största fisken i livet är en lax på 16 kilo (trolling, Simrishamn).

Här följer intervjun:

1. Vilket är ditt första fiskeminne?
- Gungfly under stövlarna i Dalaskogarna, doften av myggstift och myrmark som sjuåring med farsan. Vi metade bäckröding och öring, jag fick bära fiskeväskan första sommaren, nästa fick jag ett eget långspö. Då lärde man sig vikten av att smyga.

2. Varför blev du intresserad av fiske?
- Vet inte faktiskt. Men jag tror det var den mest spännande vildmarksupplevelsen jag kunde hitta, att hela tiden vara på helspänn och så känslan av hugget. Jag har aldrig gillat att bara vandra, men finns det en spännande sjö som mål kan jag vandra rätt långt.

3. Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
- Att kunna släppa allt annat i skallen för några timmar eller dagar och bara koncentrera sig på en enda sak. Under en fjällfisketur till exempel är kroppen hundra procent i balans. Mage, hjärna, hjärta. Allt fungerar på topp.

4. Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
- Ett av dem är resan till norska Finnmarksvidda för ett par år sedan. Vi hade rest hela natten och kom fram till ett ofiskat vatten klockan fyra på morgonen. Det var midnattsol och det första vi möttes av var en kungsörn som lyfte från marken. Förväntningarna, vildheten. Det var en stark känsla. Jag har fortfarande kvar en fjäder från den kungsörnen. Varje gång jag håller i den får jag en stark känsla av frihet.

5. Drömfisk/ar?
- I England drillade jag en dryga tvåkilosöring på 0,12-tafs i 25 minuter, der var som ett pass hård intervallträning längs kalkströmmen. Jag fick hjälp att håva den, men håven var för liten. Den låg på ramen i två sekunder och studsade sedan ner i vattnet, drog nedströms och spräckte tafsen vid en bropelare. Den fisken hade varit PB för mig på brunöring och den lämnade kvar något oavslutat. Jag minns den drillen fortfarande mycket tydligt.

brunoring_sm
Nicolas med en brunöring. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

6. Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
- Fjällröding, definitivt. Jag förstår den inte, men vill alltid ha den. Särskilt fiske i strömmande vatten efter röding är mycket spännande. Det finns inte så många sådana vatten kvar i Sverige.

fjallroding_sm
Nicolas med en fjällröding. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

7. Ditt bästa fisketips?
- Utnyttja mörkertimmarna. Jag har haft många av mina livs fisken mitt i natten i totalmörker. Därför har jag alltid med pannlampa och extra batterier i packningen. Sömnbehovet kan man ta igen på dagen.

8. Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
- Svårt. Men det är nog den fyrahektosharr jag fångade som tolvåring i Fuluälven i nordvästra Dalarna på spinn med kastflöte och flugor bakom. Det var då jag förstod att det gick att få fisk på egenbunda flugor, den tog på en våt Coachman. Jag minns att det kändes overkligt när den högg.

fjalloring_sm
Nicolas med fin fjällöring.
(klicka på bilden för att förstora)

9. Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
- Svenska Lappland, utan tvekan. Fiskekommuner som Arjeplog och Kiruna har frustrerande mycket att erbjuda. Vatten som går att dricka, fjällämlar, vråk i luften och ett väder som växlar blixtsnabbt. Har jag missat fjällen ett år får jag svår abstinens. Jag har varit i ganska många länder, men svenska Lappland är tillsammans med Norges fjordlandskap det mest exklusiva man kan uppleva, tycker jag. 

10. Drömfiskeresa om du fick välja?
- Falklandsöarna. Dyrt och kräver en helvetisk resa, men jag har alltid velat dit sedan jag läste en bokkapitel om platsen för 10-15 år sedan. Där skulle jag vilja fiska brunöring i strömmande vatten. 

11. Du är renodlad flugfiskare, vad är det som gör flugfiske så fascinerande?
- Jag tror det är helheten. Fisket, prylarna, flugorna. Jag ser det som det mest ekologiska fisket av alla fiskesätt. Det känns rätt på något vis. Jag blir fort uttråkad på annat fiske, men har hittills aldrig blivit det på flugfiske. 

12. Är du "kräsen" och föredrar torrflugefiske eller anpassar du dig till situationen och gillar läget?
- Jag är ingen puritan, även om torrfluga är roligast. Senaste säsongerna har jag även kört en del tjeck-nymf på lugnflytande, djupare strömsträckor. Sen har jag en förkärlek för streamerfiske under kvällstimmarna på V-formade blanknackar. Där kan det stå grov fisk. Det fisket är en riktig pulshöjare. 

13. Fiskar du även arter som inte hör till de klassiska flugfiskearterna, jag tänker på olika karpfiskar och gädda (numer etablerad flugfiskeart) etc.?
- Egentligen bara gädda, vid ett par tillfällen även id på torrfluga. Gäddan är grym, inte så utmanande att drilla men huggen är svårslagna. Det tar bara stopp. Nästa utmaning ska bli gös på flugor med stora hantelögon till våren. 

14. Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska fluga?
- I första hand två saker. Ett färdigt flugset i mellanklassen från något av de etablerade märkena och ett par andasvadare med sköna vadarskor. Då är man igång. Flugor går att köpa enkelt och billigt på nätet. En knutlös håv kan vara bra om man tänker släppa tillbaka fisk, gärna med inbyggd våg i handtaget. Vikt brukar vara av betydelse, särskilt i början. 

15. Hur viktigt är fiske för dig?
- I perioder är det mycket viktigt. Jag hämtar ny kraft genom fisket. Men även om jag sysslar med fiske via tidningen är det inte alltid jag hinner ut så mycket som jag skulle vilja. För mig är det skillnad på jobbfiske och eget fiske. Det är rätt lustigt, fiske kan man diskutera med vem som helst. Sitter man på en middag och träffar någon likasinnad lyser båda upp och sen stannar liksom världen upp, inte så kul för alla andra visserligen… 

Till sist

havsoring_sm
Nicolas med havsöring. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

16. Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
- Jag vill återta utmaningen med havsöringen nu till senhösten. Förr fick jag bra med havsöring på fluga. Men numera i mina trakter, 08-skärgården, är öringen nästan helt borta. Att ta en på fluga här är nog just nu bland det svåraste man kan ta sig för. Så det tänker jag försöka. I år hoppas jag på en isfri vinter.

Mer information:Allt om Flugfiske