Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

muskiehead_microH an är 55 år gammal och driver gamla anrika Lundgrens Fiskredskapsfabrik i Gamla stan ett stenkast från Slottet i Stockholm.

Han är en inbiten Muskyfiskare och rocker som provat på det Mesta inom sportfiske och har idag en skön distans till fisket. Musky är hans givna favorit och varje år åker han till Kanada, Muskyns hemmajaktmarker, för Muskyjakt.

Vilket är ditt första fiskeminne?
När jag var sex år, tog farsan med mig på mete från bryggan i norra hamnen i Waxholm. Jag drog en brutalt stark braxen på säkert ett halvt kilo som böjde mitt lilla rottingspö nästan helt. Den dagen minns jag i detalj, från ljuset, doften av fuktig lera när vi plockade mask till nyplockade blåbär med mjölk av morsan efteråt.
Men egentligen har jag ett ännu tidigare när jag var fyra-fem år och min första mört i skutskärsån med morsan.

Varför blev du intresserad av fiske?
Vet inte riktigt. Tror det var farsans historier om hans älvmete i Vindelälven som grabb, tillsammans med kusinens Napp o Nytt.

Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
För mig är fisket en ren rekration numera. Hetsen efter storfisken har lagt sig med åren. Eftersom jag spelar och turnérar mycket med mitt band dessutom vid sidan av jobbet, så har fisket blivit ytterligare viktigt som avkoppling. Ibland kan det till o med bli så att jag drar ut med båten och sedan sitter jag bara och guppar och tittar på naturen utan att göra ett enda kast. Jag har liksom inte längre något behov av att hävda mig inför andra genom att stoltsera med stiora fiskar. För mig är den delen av fisket helt borta. För mig är fisket en del av livet, och inte en tävling mot andra eller ett självändamål.

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Oj..Det finns många..Från en sik på 3,8 kilo jag lyckades fånga genom rent "prickskytte" som grabb, till handlinemetet efter abborrarna runt bryggorna på Dalarö, eller storbraxen och sutare under min specimentid på 70-talet, till stora muskies i Kanada. Finns för många för att peta ut ett enda..Men om det tjatas, får det bli den där dagen i Waxholm när jag var sex år. De nyplockade blåbären var de allra godaste någonsin.

Drömfisk/ar?
Redan fångat mina stora muskies som är mina drömfiskar. Stora gäddor har redan fått syna mitt fula nylle tillräckligt, även om det är kul när någon behagar bita i något bete jag presenterat.

Vilken är din favoritart och varför?
"Muskie..Everything else is baitfish". Tycker det uttrycket säger det mesta. Det kan dock inte förstås av de som aldrig varit med om det fisket. Eller snarare "jakten", för muskie fiskar man inte. Den får man jaga.

Ditt bästa fisketips?
Lyssna inte på alla "tyckare" som ofta inte har någon egen erfarenhet, utan googlat sig till det dom snackar om, utan gå din egen väg.

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Alla fiskar är lika mycket värda på sitt sätt.

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Den jag fiskar på för stunden. Allt ifrån en kaj mitt i Stockholm, till ett båtpass i t.ex Furusundsområdet eller på Värtan.

Drömfiskeresa om du fick välja?
Den gör jag redan varje år till Lake of the woods, Ontario, Kanada. Den sjön är magisk och det muskiefisket man har där är bäst i världen.

Vilken fiskemetod är din favorit?
Spinnfiske (spinn-jerk).

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
En utrustning av kass kvalitet kan snabbt förstöra ett intresse. Det gäller inte bara fiske utan allt. Bättre köpa en begagnad utrustning av kvalitet med lite andrahandsvärde och då ha saker som fungerar, än att sneaka på en hundralapp eller två och köpa något billigt nytt med glittrig design som pajjar snabbt.

Hur viktigt är fiske för dig?
Det är en del av mitt liv, men jag är inte fanatisk utan har ett liv bredvid också. På den tiden i ungdomen jag fiskade nästan varje dag, kände jag till slut att intresset började svalna. Därför beslutade jag bara fiska när jag känner att jag vill. Då är det alltid roligt oavsett om det är tio eller hundra fiskepass på ett år.

Du brukar åka till Kanada på muskyfiske, varför just musky när det finns så mycket annat häftigt att fiska efter där?
Som sagtn"Muskie..Everything else is baitfish".

Är det catch and release som gäller även i Kanada/Nordamerika eller finns det inga sådana oskrivna regler därborta?
I Ontario har man ett minimimått på 54 tum (137 cm) för att få ta hem en trofé-muskie. Nu är det dock ingen som skulle göra det ändå, utan man släpper tillbaks allt och vårdar det naturliga beståndet så att inte vattnen skall drabbas av den utfiskning som skedde tidigare i t.ex Minnesota, och där man nu sätter in mycket fisk för att stärka bestånden.
När vi fiskar, kör vi dessutom under så kallad "Conservation license" vilket innebär att vi frivilligt håller oss till de reglerna.

Har du några bra tips på riktigt bra muskyvatten i Kanada?
Den naturliga delen vatten som håller muskie, kallas "The muskie shield" och består av nordöstra USA och sydvästra Kanada. Sedan har det satts in i andra sjöar här o var därborta i amerikanska stater. Om vi pratar bra vatten i just Kanada, så är väl de mest kända Lake of the woods, Lac Seul och Crow Lake. Sedan såklart de delar av de stora sjöarna som ligger i den kanadensiska delen. T.ex Thunder Bayområdet i Lake Superior. Där kör man dock mest trolling.

Favoritbete/beten för musky?
Det som funkar för dagen. Det hänger på väder och vind. Det som dock fungerat bäst under de resor vi gjort har varit olika snabbt vibrerande eller flashande wobblers, samt olika spinnare. Bra beten har t.ex varit Wolfcreek Cub Crank, Big Game Twitch Bait i sextumsstorlek samt min egen Musky Thumper-spinnare.
Vi kör rätt liten storlek på betena (10-15 cm) vilket gör att vi orkar fiska hårdare och effektivare än de som envisas med stora grejjor. Vi försöker få "antal" och då kommer de stora per automatik. Att bara traggla dag ut o dag in och försöka få en stor, känns liksom lite sådär..Som att det är viktigare med en skrytfisk än själva fiskeupplevelsen i sig.
Nu med senaste resan har gänget tillsammans under fem resor dragit 225 muskies med många toppfiskar runt den magiska 50 tumsgränsen (127 cm). Och detta på sammanlagt 35 dagars fiske om man slår ut det i antal fiskedagar totalt. Roligt.

Till sist:
Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
Nu blir det mycket musik under vintern, och endast sporadiska fiskedagar. Men nästa år kommer en ny säsong med gädda och muskie som vanligt.
När det gäller rena produkter inom fiskebranchen eller trender där, är det rätt mycket stiltje just nu. Det enda som snurrar på är väl trenden med stora spinnare och vertikaljiggning som har en riktigt hälsosam utveckling för stunden, samt såklart hemmabyggandet av beten som verkar öka dag för dag.
Jerkfisket som vi drog igång 1999-2000 och formligen expolderade likt ingen annan fiskemetod tidigare, och som drog ner brallorna på hela sportfiskebranchen särskilt på leverantörssidan, har planat ut och är numera en del i det vanliga gäddfisket. Sveriges gäddfiskare har slutat med ensidigt jerkande lite här och var, och kör mer på bredd och det som fungerar för dagen snarare än låser sig till en viss fisketeknik. En sund utveckling i mina ögon.
Men vi får se vad man hittar på under vintern. Har en del idéer. Fast det handlar mer om Lundgrens framtid som företag, snarare än om någon ny fiskeform eller metod.