Färna 3360g, en fisk som nosar på det svenska rekordet, drömfisken fångad av Patrik Sköldblom.
P
atrik är en riktig specimenjägare med stor tävlingsinstinkt som inriktat sig på specimenfiske, alltså fiske efter stora exemplar av utvalda arter, sedan 1985. Hans jaktmarker är de småländska skogssjöarna och den småländska östersjökusten. Metet är hans favoritmetod i jakten på jättekarpar, färnor, idar och glupska jätteabborrar. Han har varit initiativtagare till flera olika karpvatten i Småland, vatten som numer kan uppvisa karpar med vikter på fantastiska 15 kg och mer.
Patrik "Palle" Sköldblom är 40 år och bor i Oskarshamn med sin familj.
1. Vilket är ditt första fiskeminne?
- Abborrmete i Finland från en kaj. Alla fick fisk men jag fick ingenting. Såg bara abborrarna simma förbi mitt bete gång på gång. Superfrustrerande!!!
2. Varför blev du intresserad av fiske?
- Min farfar tog med mig på torskfiske utanför Smögen och regnbågsmete. Mormor drog med mig på spinnfiske längs ostkusten så det fanns där från början
Efter hand började jag intressera mig för tävlingsfiske och efter artikeln Dan och Luis tar de stora fiskarna i en fisketidning var jag såld på specimenfiske.
3. Du har startat flera olika karpsjöprojekt i smålandsskogarna, hur går det med dessa?
- De flesta går ruskigt bra. Tillväxten är allt ifrån bra 0,5kg-1,5 kilo per år på fiskarna och ett annat projekt går grymt bra med viktökningar på 2-3,5 kilo per år. Några halvtaffliga utsättningar har vi också gjort med för lite fisk och för små. Man ska inte snåla på antal och storlek om man kan. Tror nog ändå att jag ska kunna nypa någon firre i dessa vatten någon gång i framtiden.
4. Har du några goda råd till den som själv vill starta ett sjöprojekt för att få en ny fiskart i ett vatten?
- Välj vatten med så få konkurrerande arter som möjligt. Predatorer är bra att ha i vattnet, de håller ner konkurrerande arter. Tveka inte på att köra igång. Ju längre du väntar desto äldre och latare blir du. Det är inte dyrt att arrendera vatten. Du ska inte betala mer än du klarar av själv för sjöarrenden. Under flera år arrenderade vi ett havsöringvatten på 1500 kronor per år. Flera mil fiskesträcka var det och en karpgöl behöver inte kosta mycket mer där den ligger halvt oåtkomlig i skogen och väntar på att du ska dra igång
5. Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
- Naturupplevelsen, vännerna och god mat och vin.
Rigmor, karpdam på 9,1 kg från våren 2011.
6. Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
- När vi petade i de första fiskarna i Karsgöl 1999 är starkt. Snackar vi fångster är det nog min färna 3360 gram som snuddade svenska rekordet.
7. Drömfisk/ar?
- En karp på 20 kilo från något av de vatten jag satt ut fisk.
8. Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
- Karp och ruda är mina favoriter. Karpen för att den ger mig tid att njuta av naturen och vänner och de brutala nappen. Rudan för att den är så mystisk och kräver så mycket finlir. Kontraster helt enkelt.
9. Ditt bästa fisketips?
- Läs fisketidningar och på nätet, dra därefter dina egna slutsatser och gå din egen väg. Gör inte som alla andra, då får du inte heller mer fisk än vad de får.
10. Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
- En spegelkarp som heter Svarta Malin. Det var min första karp över tio kilo i Karsgöl.
Svarta Malin, ännu en bjässe till karpdam på 11 kg från hösten 2010.
11. Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
- Jag blir tråkig om jag säger Karsgöl en gång till, men den platsen är faktiskt magisk. Jag säger istället Kalmarsund. Där finns många olika stora arter, flera arter där vi sportfiskare inte knäckt koden ännu. Det simmar rudor runt fyra kilo och sutare över sex som ingen klarar ut att få igång fisket på.
12. Drömfiskeresa om du fick välja?
- Det ska bli riktigt kul att åka till Lake Bled i Slovenien i höst. Vackrare och mer annorlunda karpsjö får man leta efter. Alperna i bakgrunden och en kyrka mitt i sjön på en ö är coolt.
13. Vilken fiskemetod är din favorit?
- Jag bottenmetar nog helst. det ger mig tid att titta mig omkring och njuta av naturen. Flötmete är kul i några dagar sedan ser man dubbelt och är skittrött.
14. Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
- Riktigt bra och vassa krokar och alltid ny fräsch lina. Byt så ofta du får några korvören över. Använd inte samma krok från pass till pass, de börjar bli slöa så fort du stoppar dem i vattnet
15. Hur viktigt är fiske för dig?
- Det är en del av mitt liv. Efter min familj kommer fisket
16. Är catch and release en hederssak för dig eller kan du tänka dig att behålla en fisk du får?
- Jag filéar en och annan abborre om det är gott om dem. Annars går allt annat tillbaka. Man ska inte döda sina bästa vänner.
17. Har det blivit för mycket c&r-snack, har det blivit överdrivet tycker du?
- Nä, det tål nog att snackas om. Man ska tugga mycket på det som är viktigt.
17. Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
- En Slovenien/Kroatien-resa i jakt på karp i oktober. Innan dess blir det några pass till i Karsgöl. Väntar också ihärdigt på att få hem freezerbaits som jag och en kompis beställt. Det är tänkt att bli ett karsgölsbete vi ska ha hemma på lager för karpmetarna som fiskar i Karsgöl
Till sist
18. Som fiskeentusiast av stora mått går det ju åt kopiösa mängder med tid. Du har familj och jobb. Hur får du tiden att räcka till?
- Det får jag verkligen inte. De flesta planer går i stöpet men man får glädjas åt de som man hinner med. Har en mycket tålig familj som vet vad det är för fel på mig och lever med mina skador.
Mer information om Palles fiske finns här:
Palles Blogg:www.karsgol.blogspot.com
Karsgöls hemsida:www.pallesfiske.sk-al.se