Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

smygkarpHan är sedan många år skribent för Fiskejournalen med ett otal färgrika och roliga fiskereportage i bagaget.

Han har fiskat efter det mesta runt hela jorden och har många exotiska och spännande arter som gemene man inte ens visste existerade på sin lista över fångade arter.

Han är även känd för den numera klassiska boken Svenskt Karpfiske som trots några år på nacken får ses som en mycket värdefull resurs om man vill börja fiska efter karp. Undertecknad rekommenderar den skarpt om man lyckas få tag på ett exemplar.

Att kalla honom mr Karp är däremot lite missvisande eftersom han har så många andra arter och fiskeäventyr på sin meritlista. 

Han är en orädd, nyfiken och väldigt tålmodig fiskare som för att ta en av sina drömfiskar fick vänta hela 16 år!

Den här intrevjun kommer att bjuda på väldigt exotiska arter och en liten inblick i hans fiskeintresse.

Här följer intervjun med Per-Ola Johannesson:

Vilket är ditt första fiskeminne?
Någon gång med pappa efter abborre när det rödbulliga flötet dök med fart mot djupet.
Första gången med eget haspelset en abumatic 220  och grönt helglasspö, där jag stod på morfars och mormors badbrygga odh drog borre efter borre, säkert fem stycken på en guldfärgad droppen spinnare och som avslutning tappade en gädda på kanske 1,5 kilo finns också för alltid där.

Varför blev du intresserad av fiske?
Se ovan. pappa tog med mig ut och känslan av hugg har sedan dessa alltid gett hjärtklappning av bästa klass.

Vad är det viktigaste/bästa med fiske, tycker du?
Avkopplingen, utmaningen i att trixa och med dessa trix förändra resultatet till det bättre - hugg. Stilla morgnar, stilla nätter, men ibland har fiske under extrema förhållanden sin extra tjusning som att fiska karp med frost på morgonen eller lake från båt i tjugo minus...

Vilket är ditt starkaste fiskeminne?
Det ovan med egen spinnare för första gången ihop med min arapaima i Amazonas, första karpen på riktat fiske efter tre veckors mäsking och tre månaders rekning av fiskeplats - finns många!

Drömfisk/ar?
Gös över 6 på vertikal (och kanske kanske över 10?) Gädda över 15 på jerk - men en på tio är också en drömfirre givetvis. En stor hälleflundra på jerk. Hälleflundra från kajak. Tigerhaj från liten roddbåt.
Ytfiskad karp efter timmar av väntan.... ännu en lista som kan göras lång!

hajfiske_mexgolf_sm
PO på väg ut i Mexikanska gulfen för att lägga ut sitt hajbete.. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Du har många fina fiskar på ditt samvete men vilken är din favoritart och varför?
Gillar gädda och jerk för huggen och närkontakten, gös på vertical för huggen, karp på ytan för närkontakt och spänning inför hugget. Allt fiske där man har närkontakt med bytet på något sätt. 

Ditt bästa fisketips?
Satsa på fiske du njuter av!

Vilken är den fisk du värdesätter mest som du fångat?
Arapaiman som sedan blev världsrekord. Den kom efter nästan tio dygns fokuserat fiske utan en enda landad för min del. Ett antal bommade hugg och stor frustration dessförinan som blev förlöst.
Sedan gillar jag alla fiskar jag fångat när jag riktat mig efter just en speciell art. Slumpfångster har det blivit en och annan men det är de där jag haft siktet inställt från början som ger störst tillfredsställelse.

affischarapaiama_sm
Arapaima - en av världens absolut största sötvattensfiskarr!
PO - Promotionaffisch. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Bästa fiskeplatsen i Sverige och varför?
Svårt att svara på, beror på art där var och en har sina drömplatser. Gillar Blekinge skånekusten för gädda eftersom fisket i klart vatten ger mig så mycket - en stor följare och dagen är gjord. Små smygvatten för närdistansfiske på lugna sluga karpar... Fluga eller kikmete efter harr på torneälv...

Drömfiskeresa om du fick välja?
Till någon varm plats med god mat och möjligeht att fiska riktigt stort från liten båt. Som ex vis tigerhaj utanför afrikas nordvästkust eller kanske GT som jag inte testat.

needlenosegar_sm
PO med en lite spotted eller needlenosegar från Texas. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Vilken fiskemetod är din favorit?
Allt med närkontakt, smyg o ytfiske jerkfiske i klart vatten.

Vad ska man prioritera först i utrustningsväg om man som nybörjare vill börja fiska?
Ett anpassat spö med matchande rulle för sitt fiske. 

alligator_gar
Alligatorgar - en riktig drömfisk som PO jagat i sexton år!
Foto: Stefan Burnert. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

alligatorgar_sm
PO med en stor Alligatorgar - en riktig drömfisk som PO jagat i sexton år!
Foto: Stefan Burnert. (klicka på bilden för att förstora upp den ytterligare)

Hur viktigt är fiske för dig?
Mycket viktigt. Där får jag avkoppling, ro, spänning, inspiration, livsluft, kul med kompisar och ibland en god firre att äta när det är "ätliga" firrar som står på fiskemenyn.

Du har bl.a. skrivit milstolpen för karpintresserade i Sverige, Svenskt Karpfiske, du är skribent för Fiskejournalen och får fiska med många olika metoder. Vilken är den mest minnesvärda fiskeresa/reportage du gjort? Kan du berätta lite om det?
se ovan om Arapaima.

Som karpfiskare är ju catch and release vardagsmat för dig sen många år tillbaka, är det fortfarande lika viktigt med C & R oavsett metod eller skiljer det mellan olika metoder och arter tycker du?
Skiljer mellan arter och framför allt platser. På vissa platser kan det vara helt ok utan att fisket skadas att en fisk åker upp då och då men jag har alltid haft svårt för det fiske där de stora klubbas. de har största värde i vattnet - för framtida fiskare och för framtida fiskekvalité.
I vissa vatten kan fisket till och med bli bättre om mindre fiskar behålls - i USA finns många bra exempel på detta.

Du som varit ute och rest en del hur märker du att man ser på C & R på olika håll i världen, är det stora skillnader?
Ja se ovan om USA där förvaltingen genom att bland annat behålla rätt firrar på land bevisligen ger bättre resultata för fisket i form av fler och stora individer.

Till sist

Vad har du på gång just nu på fiskefronten?
På hemmafronten är det gös och gädda på vertikal och en planerad gäddtur till blekinge i november, sedan får vi se.
Hade en grym resa efter alligator gar i juni i år - suger på den karamellen fortfarande och har snart en text klar för Fiskejournalen. 
En artikel man verkligen bör hålla utkik efter med andra ord, reds. not.

Fotnot: Boken Svenskt Karpfiske kan köpas direkt från PO Johannesson, kontaktas antingen genom Fiskejournalen eller via mig (Micke Bergman) på gagneffiske så vidareförmedlar jag intresset till PO. 

Mer information: Fiskejournalen.se